sunnuntai, lokakuuta 31, 2010

JUOSTAISKO SUOJATTOMAN TYÖN OHI?


Linkistä Pamplus 6/2010 lehden haastatteluuni Työsuhde pakenee
"Saat tehdä työsi, mutta et enää työsuhteessa, vaan itsenäisenä ammatinharjoittajana. Yhä useampi palvelualoilla, mutta myös muilla aloilla, ulkoistetaan itsensä työllistäjäksi. Samaan aikaan määräaikaisuuksia muutetaan vuokratyöksi. Luottamusmiehillä on avainrooli tunnistaa työpaikkansa työn teettämisen kirjo ja välittää tietoa liittoon, sanoo hankekoordinaattori Anu Suoranta SAK:sta".

perjantaina, lokakuuta 29, 2010

keskiviikkona, lokakuuta 27, 2010

YKSIN SOVITTU - TÄÄLLÄ TÄNÄÄN?


Yksin sovittu
Osapuolet, luottamus ja työmarkkinalogiikka. Vastapaino 2010.
Toimittaneet: Suoranta Anu & Anttila Anu-Hanna

Tutkijat ja kokeneet työmarkkinatoimijat esittävät ajankohtaisia puheenvuoroja työmarkkinoiden ja sosiaalisen turvallisuuden järjestämisestä tilanteessa, jossa tulopoliittinen sopiminen on liukumassa menneisyyteen. Työmarkkinoiden osapuolet ovat ottaneet mittaa toisistaan viime vuosikymmenet globalisoituneessa ympäristössä. Tästä kamppailusta johtuvien, uudenlaisten työelämää ja sosiaaliturvaa koskevien ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan paitsi tutkittua tietoa ja työelämän tietotaitoa, myös vankkaa tahtoa.

Millä keinoilla voitaisiin rakentaa yhdenvertainen, sosiaalisesti oikeudenmukainen ja turvallinen työelämä tässä tulopoliittisen sopimisen jälkeisessä tilanteessa? Kirjoittajat kartoittavat uudistuneita työn teettämisen ja tekemisen tapoja sekä määrittelevät uudelleen ammattiyhdistysliikkeen edustajien ja työnantajien vakiintuneita käytäntöjä.

perjantaina, lokakuuta 22, 2010

25 VASTAUSTA REILUN TYÖN PUOLESTA TEHY -LEHDEN HAASTATTELUSSA

TEHY -lehdessä 13/2010 äänessä otsikolla "Reilun työn puolesta". Haastattelusarjassa tavataan ajankohtaisia henkilöitä ja esitetään heille 25 kysymystä.


tiistaina, lokakuuta 19, 2010

IHMISBISNESTÄ VAI REILUA KAUPPAA?

YLE TV2 18.10.2010 Silminäkijässä Kahden työn loukussa on kyse osa-aikatyön teettämisestä - hillon ja reilujen työehtojen kohtaamisesta. Tai sanotaanko kohtaamattomuudesta..

"Osa-aikatyön lisääntymistä esimerkiksi kaupan alalla perustellaan pidentyneillä aukioloilla ja työvoiman kysynnän suurilla vaihteluilla. Joustavuus toteutuu sopimalla viikkotunnit vajaiksi, jolloin toimeentulon pakko tekee työntekijän hyppyherkäksi. Tuottavuus lisääntyy ja työntekijät tinkivät omista ja perheidensä tarpeista.

- Samaa työtä voisi tehdä yksi kokoaikaisena, mutta se halkaistaan kahtia. Silloin on kaksi, jotka tulevat huonosti toimeen työllään, sanoo SAK:n hankekoordinaattori Anu Suoranta.

Työntekijä on muuttunut tuntisuunnittelussa käsipariksi. Aina valmiin käsiparin saa esimerkiksi työsopimuksella, jossa ennakkoon luvattu viikkotyömäärä on tasan nolla tuntia. Onko tämä reilua kauppaa, kysytään Silminnäkijässä."

toimittaja Jari Hakkarainen
tuottaja Hannele Valkeeniemi
tuotanto Yle Ajankohtaisjournalismi

perjantaina, lokakuuta 08, 2010

KYSE ON KEKSELIÄÄSTÄ TAVASTA TYÖLLISTÄÄ HALVEMMALLA.


Porilaisen Uusi Aika -lehden uutinen 8.10.2010 Pätkätöiden käyttö ostopalveluyrityksissä tarkkaan tutkintaan

JHL::n puheenjohtaja "Santamäki-Vuori korosti Porissa myös sitä, että työn teettäminen on saatettava reilulle perustalle onpa kyse työsuhteesta tai siihen rinnastuvasta toimeksiantosuhteesta. Samaa mieltä oli seminaarin toinen puhuja, SAK:n hankekoordinaattori Anu Suoranta. Molemmat toivoivat, että työ- ja sosiaalilainsäädännön eriarvoistavia säännöksiä alettaisiin järjestelmällisesti kartoittaa ja korjata.
- Palkansaajista köyhiä on 3 prosenttia, työntekijäasemassa olevista 5 prosenttia, määräaikaisissa työsuhteissa olevista 10 prosenttia ja itsensä työllistäjistä 17 prosenttia. Itsensä työllistäjät ovat väliinputoajia, joiden aseman parantaminen on haaste ay-liikkeelle, Santamäki-Vuori tiivisti."