
SEL:n jäsenlehdessä Elintae 10/2010 on haastatteluni otsikolla Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät toteudu työelämässä -Työn teettämisen moninaistuminen haastaa työntekijöiden edunvalvonnan.
"Ammattiyhdistysliikkeen on oltava valppaana tunnistamaan myös ne edunvalvontatarpeet, joita moninaistuneet työn teettämis- ja hankintatavat synnyttävät. Pätkä-, silppu-, vuokra- ja osa-aikatyössä tai erilaisina itsensä työllistäjinä työskentelee jo noin 700 000 ihmistä – ei mikään marginaali-ilmiö, vaan mittava ja jatkuvasti kasvava joukko nykyisiä tai potentiaalisia ammattiliittojen jäseniä. Nykyinen sääntely, työelämän oikeudet ja sosiaaliturva on pääosin rakennettu toisenlaisiin olosuhteisiin. Palkkatyön ja yrittäjyyden välinen harmaa alue on kamppailujen kenttä, jolla määritellään tulevaisuuden työelämän sääntöjä.
Moninaistuneen työn teettämisen seurauksista työtä tekevien toimeentuloon kertovat karua kieltä köyhyystilastot. Kun kaikista palkansaajista kolme prosenttia on suhteellisella köyhyysmittarilla köyhiä, on osuus määräaikaisilla palkansaajilla 10 prosenttia ja itsensä työllistäjillä 17 prosenttia. Vähimmäisturvan parantaminen ja muun muassa perhevapaiden kehittäminen niin, että erilaisissa elämäntilanteissa olevien vanhempien mahdollisuudet vapaiden käyttöön paranevat, ovat ajankohtaisia tavoitteita, joita ei julkisia menoja karsimalla voida ratkaista.
Työn tekemisen vähimmäisehtojen turvaaminen ja yhdenvertainen kohtelu on ulotettava kaikkeen palkkatyöhön sekä palkkatyöhön rinnastuvaan itsensä työllistämiseen. Tähän tavoitteeseen tulisi myös uuden hallituksen ohjelmassa sitoutua. Nyt ei tarvita löyhiä lupauksia, vaan elävää elämää kestäviä ratkaisuja."
Suomalaisten työmarkkinoiden sopijaosapuolet ovat muuttuneet, tupot haudattu ja ilmassa on rauhattomuuden tuntua. Keskinäinen luottamus on koetuksella ja työmarkkinalogiikka murroksessa. Työelämän ja sosiaaliturvan sääntöjä ja merkityksiä määritellään uusiksi. Lisähaasteen yhtälöön tuo globalisaatio.Yksin sovittu -kirja on saatavilla kirjakaupoissa ja tilattavissa Vastapainosta
Anu Suorannan ja Anu-Hanna Anttilan toimittamassa Yksin sovittu. Osapuolet, luottamus ja työmarkkinalogiikka -kirjassa (Vastapaino 2010) tutkijat ja työmarkkinavaikuttajat punnitsevat työmarkkinajärjestelmän, osapuolien ja työntekijöiden roolia sekä työn teettämisen ja tekemisen muuttuneita tapoja.
Teoksen toimittajien mukaan suomalaisilla työmarkkinoilla vallitsevaa tilannetta voi kuvata sanalla ”sopimaton” – työtaisteluaseilla uhkaillaan, työntekijät ovat jatkuvassa epävarmuuden tilassa eikä kaikkien työn tekemisen tapa tunnu edes istuvan nykyiseen sopimisen ja sosiaaliturvan järjestelmään.
Kirjan avauksissa hahmotellaan Suomeen uutta, toimivampaa työn ja turvan suojaa.
.
"Suunta voisi olla se, että yrityksille määritellään osa-aikatyöntekijöiden osuuden käytön katto. Kutsuttakoon sitä yritysten yhteiskuntavastuun kantamiseksi"