lauantaina, syyskuuta 23, 2006
Reilua palkkaako?
Ylläoleva kuvio on surullista kertomaa. Tutkijan palkkakehitys suhteessa muihin ei ole vain surkea, vaan erittäin surkea. Pohdittavaksi asian korjaamisen lisäksi jää, miten syöksylaskuun on päädytty. Positiivista olisi, että alipalkatut tutkijatkin tulisivat kaapista, eivätkä luulottelisi itselleen todellisuudesta poikkeavaa palkka-asemaa. Tutkijan palkka jää alle suomalaisen keskipalkan. Tätä ei pelkällä yksilöllisellä suoriutumisella kuitata, vaikka olisi kuinka toimelias ja nöyrä työnantajalle.
Suomella menee kuulemma hyvin. Siitä taitaa kuitenkin rajautua ulos julkinen sektori.
torstaina, syyskuuta 14, 2006
Holhouksesta hylkäämiseen
Yllättävää kyllä, mutta on ollut tapoja, on ollut aikoja, jolloin työnantajalla on ollut vastuita. Ja mikä yllättävintä vastuuta ei kannettu pelkästään voitoista, vaan myös työntekijöistä. Ja työsuhteista. Ennen tuskin kaikki oli paremmin, mutta onko nyt sitten hyvin?
Olisiko vaikkapa työministeriön syytä pohtia vastuitaan omista työntekijöistään. Kolmannes väestähän siellä on rumissa pätkätyösuhteissa. Mutta yliopistoon verrattuna tuohan ei ole vielä mitään! Joten mikäs hätä Meillä. Iloitkaamme siitä, että työpaikkojen määrä kasvaa silmissä, laadusta tinkimällä.
Juttuni Työnantajan vastuu -holhouksesta hylkäämiseen? (ks. s. 14) on julkaistu Elintarviketyöntekijöiden liiton Elintae lehdessä 8/2006.
torstaina, syyskuuta 07, 2006
Vuokralle viidakkoon!
Tekstini "Vuokratyössä viidakon lait" on julkaistu Palkkatyöläisessä no 7/2006
Lähteenmäki rinnastaa vuokratyöläisten tilanteen Mauno Koiviston väitöskirjassaan vuonna 1956 kuvaileman ahtaajien aamutyönjakoon. Satamassa työnjohtaja heitteli työhön oikeuttavia tililappuja ilmaan huudellen ”pulu, pulu, pulu..”. Ne, jotka nappasivat ryntäyksessä lapun kiinni, saivat työkeikan. Vuokratyössä lappujen heittely on vaihtunut puhelinsoitoksi. Soitto saattaa tulla aamukahdeksalta: voitko tulla töihin yhdeksältä? Se joka ottaa soitosta kiinni, on aina valmiudessa, saa oikeuden työskennellä – ainakin sinä päivänä.
Epävarmuus ja pelko ovat vuokratyöläisen pysyvä olotila, toteaa Lähteenmäki. Vuokratyöntekijöistä valtaosa on naisia. Vuokratyöntekijät haaveilevat vakituisesta työstä ja tekevät vuokratyötä pakon edessä, koska eivät ole muuta työtä saaneet. Vuokratyötä tekevät eivät ole hiihto- tai surffipummeja, jotka työskentelevät silloin kuin hiihtelyltään ehtivät. Lähteenmäki korostaa, että mikään ei puhu sen puolesta, että halu tehdä pätkä- tai vuokratyötä olisi elämäntapavalinta.
Lähteenmäen mukaan vuokratyöntekijät kokevat itsensä petetyiksi. Heiltä on riistetty normaali elämänkulku, johon kuuluvat paitsi mahdollisuus suunnitella elämää, myös vuotuinen loma-aika, työuran mukaan karttuvat ikälisät ja oma työyhteisö
Yhdysvaltalaisia vuokratyöläisiä tutkittaessa on havaittu laaja kirjo toivon ja uskon sekä toisaalta raivon ja pettymyksen tunteita. Työntekijöissä elää toivo, että kovalla yrittämisellä työnantaja jonain päivänä huomaisi juuri minut ja vakinaistasi työsuhteeni. Toisaalta ne vuokratyöläiset, jotka jäävät valitsematta, tulematta amerikkalaisen unelman ilmentymiksi, eivät koskaan saa tietää miksi he epäonnistuivat. He tuntevat itsensä petetyiksi. Työntekijöiden kilpailuttaminen on myös johtanut keskinäiseen solidaarisuuden puutteeseen, sillä vuokratyöntekijät ovat itse ryhtyneet tekemään eroja hyvän ja huonon työntekijän välille – aina se toinen on työmoraaliltaan löyhä, laiska ja epärehellinen.
Vuokratöissä pätevät viidakon lait. Tutkija tekee eron kotimaisen vuokratyöläislainsäädännön kohennuksen ja vuokratyöläisen arjen välille, sillä lain ja työehtosopimusten määräykset eivät realisoidu todellisuudeksi itsestään. Vuokratyöntekijä joutuu monasti tyytymään vakituisessa työsuhteessa olevia heikompaan palkkaan, jää ilman irtisanomissuojaa, työterveyshuoltoa, sairauslomaa ja lomakorvauksia.
Tutkijan mukaan vuokratyöläisten kohdalla kyse on myös oikeutetusta sukupolvikokemuksesta, jopa petoksesta. Koulutus ei olekaan pääsylippu, vaan ajoittain jopa rasite. Ammattitutkinto ei automaattisesti takaakaan vakituista työpaikkaa. Vaikka vuokra- tai pätkätöiden kantamuoto kuinka polveutuisi jo antiikin Kreikasta, niin nykyiset kolmikymppiset vertaavat omaa työllistymistään vanhempiinsa tiivistää Lähteenmäki. Keväiseen paskaduunikeskusteluun viitaten Lähteenmäki heittää ilmaan kysymyksen mistä ja kenen paskuudesta oikeastaan on kysymys, kun työnantaja voitontavoittelussaan luo epävarmoja työpaikkoja työtehtäviin, jotka ovat luonteeltaan pysyviä.
perjantaina, syyskuuta 01, 2006
Reilut pelisäännöt! Get up, stand up, don't give up the fight
Ohjelmassa:
- Reilut pelisäännöt työelämään
Tarja Filatov, työministeri
Linda Jakobson, Kiina-ohjelman
Get up, stand up, stand up for your rights
Stehen Sie auf, stehen Sie oben, stehen Sie oben für Ihre Rechte
Levez-vous, levez-vous, levez-vous pour vos droites
Sta op, sta op, kom voor uw rechten op
Alzisi, levisi in piedi in su, corrisponda in su ai vostri diritti
Levántese, esté parado para arriba, esté parado para arriba para las sus derechas
Σηκωθείτε, σταθείτε επάνω, αντιπροσωπεύστε επάνω τα δικαιώματά σας
起きなさい、立ちなさい、あなたの権利を擁護しなさい
BOB MARLEY Lyrics