keskiviikkona, lokakuuta 10, 2007

Halpoja alan naisia...



Kolumnini young PAM -lehdessä 3/2007. Tekstin luettavuus lisääntyy klikkaamalla sitä. Koko lehti on jollain aikataululla luettavissa nettissä PAM:n osoitteessa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä jos miesten palkaa alennettaisiin sen sijaan, että naiset vaativat kuuta taivaalta... oltaisiin sitten samapalkkaisia.
Jos "rahaa ei ole" niin ei kai sitä sitten ole...

Anu Suoranta kirjoitti...

Kyse on työn arvostuksesta. Enkä näe rahan loppuneen vauraasta Suomesta, pikemminkin päinvastoin. Se onko jatkuva kulutuksen lisääminen maapallon kannalta järkevää on sitten jo toinen seikka. PS. Anonyymi voi rohkeasti kirjoittaa omalla nimellä. Kommentti tulee uskottavamaksi...

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Suomen työelämä sukupuolittuneempaa kuin esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa? Naisen euro 77 senttiä? Millä matematiikalla? Mitä tekemistä Ruotsi-Suomella tai edes 1930-luvun paperitehtaan johtajalla on nykytilanteen kanssa?

Olisit nyt vielä ympännyt tuohon kirjoitukseen väitteen 20 prosentista avo/aviopuolisojaan pahoinpitelevistä miehistä, niin olisi tullut taas kerran vedettyä koko propagandapatteri läpi.

Kyseessä taitaa olla tinkimiskilpailu, jossa kannattaa aloittaa mahdollisimman korkealta, eli vetää väitteet kunnolla överiksi, niin kompromissitasolla rima jää korkeammalle. Maalataan Suomesta kuva sovinistisikojen pyörittämänä sortokoneistona niin hyvä tulee.

Se jäi vähän epäselväksi, että kummalle puolelle rintamalinjoja ay-liike sijoittuu. Miksei se ole pelastanut naisia patriarkaatin sorron kynsistä, vaikka se on istunut neuvottelupöydässä?

Anu Suoranta kirjoitti...

Kyllä. Suomessa työelämän segregaatio on liikuttavan pitkälle vietyä, naisilla on naisten työt, miehillä miesten. Asiaan tutustumisen voit aloittaa vaikka Sirpa Kolehmaisen tuotannosta.

Palkamääräytyminen taas on pitkä ketju arvovalintoja. Ruotsi-Suomen luokitukset ja 1930-luvun paperitehdas ovat osa näitä valitoja.

Hyvien ja pahojen, tai kielelläsi "rintamalinjojen" asemoinnit ovat palkanmääräytymismekanismeissa tulitaistelua monimutkaisempia. Ammattiyhdistysliike on yhtäältä tavoitellut ja onnistunut työmarkkinaosapuolien tasa-arvoistamisessa. Toisaalta samalla ei voi väittää ay-liikkeen eliitin tavoitelleen sukupuolten palkkatasa-arvoa.