YLE uutiset"
Ilmiö liittyy usein osa-aikatyön tekemiseen. Ongelmaa pahentaa osa-aikatyön kohdentuminen erityisesti matalapalkka-aloille.
- Kysymys on työtä tekevien köyhyydestä. Suomessa olemassa oleva ilmiö ei ole maailmalla uusi. Puhutaan ns. walmartismista. Wal-Mart on amerikkalainen yhtiö, jonka melko julkilausuttuna politiikkana on teetättää töitä minimirajalla. Ideana on, että lopputoimeentulo haetaan köyhäinhoitojärjestelmistä, sanoo SAK:n hankekoordinaattori ja työelämän tutkija Anu Suoranta."
YLE uutiset
"Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n hankekoordinaattori, työelämän tutkija Anu Suoranta uskoo työnantajien vihdoin ymmärtäneen vakituisen työvoiman palkkaamisen hyödyt.
- Jos työnantaja ei sitoudu työntekijään, myöskään työntekijä si sitoudu työnantajaan. Tämä vähentää työn tuottavuutta, Suoranta sanoo.
Suomalaiset työmarkkinat ovat Suorannan mukaan kuitenkin jakautumassa vahvasti kahtia.
- Työnantajat pitävät kiinni ydintyövoimasta ja tulevat palkitsemaan sitä. Samalla on ikävä kyllä syntymässä toiset työmarkkinat, jota voi kutsua vaikka halvennetuksi työksi ja halpatyömarkkinoiksi. On sen tyyppisiä ilmiöitä, että ihmisiä vaihdetaan vaihtotavarana.
SAK:n Suoranta huomauttaa, että tilastointi ei tavoita nykyistä työn tekemisen kirjoa.
- Esimerkiksi kaupan alalla teetetään 30-tuntista työviikkoa, ja se tilastoituu kokoaikaiseksi. Lisäksi on uusia työn teettämisen tapoja, joita ei tilastoida yhteiskunnassa oikein laisinkaan.
Esimerkki tästä ovat ns. itsensä työllistäjät. Itsensä työllistäjä on esimerkiksi siivooja, jolta vaikkapa kunta ostaa rakennuksen siivouksen toimeksiantona."
Global Finland
"Maailman muuttuminen vaatii uutta ajattelua myös ammattiyhdistysliikkeeltä. Suorannan mielestä yksi ammattiyhdistysliikkeen suurimmista kysymyksistä koskee globaalia solidaarisuutta: ”On pystyttävä irrottautumaan nationalismista ja laajennettava ajattelua – kenestä puhumme, kun puhumme meidän eduistamme?”
Kansan Uutiset
"SAK:n hankekoordinaattori Anu Suoranta piti huolestuttavana Suomeen pesiytynyttä tapaa lisätä keinotekoisesti yrittäjyyttä. Kun ei ole muuta vaihtoehtoa työllistyä, ihminen ryhtyy yrittäjäksi ”vapaaehtoisesti” tai sitten pakotettuna.
Syntynyt ilmiö kaipaa lainsäädännöllistä selkeyttämistä varsinkin yrittäjäksi ryhtyneen sosiaaliturvan osalta.
– Suomessa ollaan joko palkansaajia tai yrittäjiä, mutta siihen väliin putoaa enenevässä määrin ihmisiä. Heitä arvioidaan olevan jo 170 000."
YLE uutiset
"Suoranta painottaa, että työntekijälle pitäisi kertyä 2,5 päivää lomaa kuukaudessa heti työsuhteen alusta alkaen. Pätkätyöläiset, osa- tai määräaikaiset ja muut epätyypillisissä työsuhteissa saavat usein vuosi toisensa jälkeen vähemmän lomaa kuin vakituiset työtoverinsa.
- Pidemmän lomaoikeuden sitominen jatkuvaan työsuhteeseen on käytännössä työelämän yhdenvertaisuuden vastaista, Suoranta huomauttaa."
Kansan Uutiset
"Kyse ei ole marginaalisesta ongelmasta. SAK:n pätkätyöhankkeen koordinaattorin Anu Suorannan mukaan naisista yli kolmannes työskentelee muussa kuin vakituisissa ja kokoaikaisissa työsuhteissa. Kyse ei siis enää ole mistään epätyypillisyydestä, vaan pysyvästä elämäntilanteesta."