sunnuntaina, toukokuuta 29, 2011

PERATAAN JA KATETAAN YHDENVERTAISEKSI

JHL:n pj. Tuire Santamäki-Vuori kiteyttää Motiivin 6/2011 artikkelissa "Lisää rahaa kunnille" tulevan vaalikauden ison tavoitteen; "perataan erilaiset työn teettämisen tavat ja se, miten erilaisia töitä kohdellaan työ- ja sosiaalilainsäädännössä. Työntekijöiden kohtelun pitää olla yhdenvertaista".

Tuiren linjoilla: Perataan ja yhdenvertaistaan. Työn hinnoittelukikkailun esto ja työn tekijöiden yhdenvertaisuuden rakennus on tahdon asia uudelta hallitukselta.

Tahtoa tarvitaan siksi, että emme elä täystyöllisyyden maailmassa. Emme elä myöskään maailmassa, jossa työ alkaa kerran ja jatkuu katkeamatta. Nykyään työt alkavat ja loppuvat - tolkuttoman usein.

Tavoitella täystyöllisyyttä toki saa ja vakituista ja kokopäivästä työtäkin, mutta vain sen varaan ei voi rakentaa. Jokainen elää eläämäänsä nyt ja tässä. Työtä hinnoitellaan päivittäin ja joka päivä kohdataan sosiaaliturvakoneisto, joka on rakennettu olettamalle ns. normaalista työstä. Olen melko varma, että lainsäädännön on taivuttava nykyisten työn tekijöiden tarpeisiiin, eikä työn tekijöiden menneen työelämän olettamiin normeihin.

– "En usko, että palaamme sellaiseen työelämään, jossa kaikilla on vakituinen ja kokoaikainen työ. Siksi pitää rakentaa sellainen sosiaaliturva- ja sopimuskoneisto, joka huomioi muuttuneen tilanteen", Suoranta vaatii Työ, terveys, turvallisuus lehden 4/2011 artikkelissa "Kenellä varaa työhyvinvointiin"

Perkaamisen jälkeen katetaan ateria pöytään niin, että kaikki työn tekijät istuvat samassa kattauksessa. Kiitos. Ja olkaa hyvät.

Ei kommentteja: