torstaina, syyskuuta 22, 2011

OIKEUS KOLLEKTIIVISEEN NEUVOTTELUOIKEUTEEN


Päivän (22.9.2011) printti Helsingin Sanomissa olen haastateltavana otsikolla "Freelancer-ilmiö leviää kaikkialle. Yritykset säästävät palkkakuluissa, ja pakkoyrittäjyys yleistyy monella alalla. Ongelmina ovat pienet tulot ja turvattomuus."

Jutun puffi löytyy "Pakkoyrittäjyys yleistyy Suomessa rajusti"


"Tätä itsensä työllistäjät haluavat

Noora Mattila

HELSINGIN SANOMAT

1 Rinnastamista lainsäädännössä palkansaajiin.

Itsensä työllistäjien suhde toimeksiantajiin on yleensä samankaltainen kuin työsuhteisen. Tutkimusten mukaan he mieltävät itsensä palkkasuhteisiin.

2 Kollektiivista neuvotteluoikeutta.

"Tämä on työkalu siihen, että voidaan sopia osapuolten oikeuksista ja velvollisuuksista. Myös työnantajan pitäisi joutua vastuuseen siitä, jos hän esimerkiksi poikkeaa sovitusta palkkatasosta", sanoo tutkija, SAK:n hankekoordinaattori Anu Suoranta.

3 Työn julkista hinnoittelua.

Kilpailulainsäädäntö estää sen, että esimerkiksi freelancer-toimittajat voisivat sopia minimipalkkatason. Free-yhdistys voi julkaista vain keskiarvoja palkkatasosta. Oikeasti juttupalkkiot jäävät niistä kauas.

4 Pääsyä sosiaaliturvan piiriin.

Itsensä työllistäjä maksaa oman sosiaaliturvansa. Kallis YEL-vakuutus otetaan usein vain minimitulolle, eli vuositulot arvioidaan alakanttiin. Silloin korvauksetkin jäävät pieniksi."

Ei kommentteja: