tiistaina, elokuuta 29, 2006

Kahdeksan tunnin työaika ei ole korvaamaton etu!


Työministeri Tarja Filatov perää täysin oikeutetusti kahdeksan tunnin työpäivää takaisin. ”Tämä vaatimus toteutui aikanaan, mutta nykypäivänä voisi kysyä olemmeko käytännön elämässä kadottaneet kahdeksan tunnin työpäivän? Liian moni suomalainen tekee epävarmoissa oloissa pätkä- ja sirpaletöitä eikä työ tarjoa heille riittävää toimeentuloa. Kahdeksan tunnin työpäivä on heille yhä unelma”, sanoo Filatov.

Filatov voisi viedä politiikkaansa astetta pidemmälle ja asettaa agendalle työajan lyhennyksen. Samalla työ jaettaisiin solidaarisemmin. Sinänsä tarpeellisen puolustustaistelun sijaan sosiaalidemokraattinen ministeri ja -liike voisivat liki vuosisadan uinuilun jälkeen tavoitella uutta - edistää unelmia, jotka parantavat elämän laatua. Vuonna 1917 työaika lyheni 8 tuntiin. Tuosta toteutuneesta vaatimuksesta on 89 vuotta.

Vuonna 2006 on vaadittava kuutta tuntia tai nelipäiväistä työviikkoa. Kahdeksan tunnin työaika ei ole saavutettu etu, matemaattinen suure, jota ei voi alittaa. Kyllä 2000 – luvun ihminen kykenee käyttämään mielekkäästi lisääntyvää vapaa-aikaa….

Ei kommentteja: