sunnuntai, maaliskuuta 18, 2007

Sisarkateudesta sisarsolidaarisuuteen


Juha Siltalan avaus Etelä-Saimaan verkkolehden haastattelussa osuu ytimeen. Naisalojen alipalkkaus ei ratkea keskinäisten rajojen, vaan yhteisen rintaman rakentelulla.

Siltalan mukaan palkkatyöläisten tuloerot ovat marginaalisia ja niistä riitely estää palkkoja nousemasta jatkossakin.
"....Siltala uskoo, että julkisen alan hoiva- ja opetusammattilaiset taas voittaisivat lakon hyvin äkkiä, jos SAK:laisiin, STTK:laisiin ja AKAVA:laisiin liittoihin jakautuneet matalapalkkanaiset huomaisivat, että heidän matalapalkkaisuudessaan on enemmän yhteisiä kuin erottavia tekijöitä.

- Nuo liitot on kuitenkin tuomittu tappiollisiin erillislakkoihin niin kauan kuin sisarkateus estää hankkimasta etuja toisille, Siltala ennustaa.

Saaattaa Siltala olla oikeassa ja kateuden kulkevan solidaarisen edunvalvonnan edellä. Yhteistä kaikille naisille, keskusjärjestöstä riippumatta kuitenkin on, että naisen euro on yhä vajaampi. SAK: laisten naisten ansiot ovat 77 prosenttia miesten ansioista. STTK:laisten naisten ansiot ovat 73 prosenttia ja akavalaisten naisten 72 prosenttia miesten ansioista. (Ks. Pajunen Pirjo, Pitkää, pätkää, silppua. SAK järjestötutkimus 2005. Tasa-arvoraportti, Oulu 2006) . Akavalaisilla naisilla ei siis mene lujaa keskusjärjestössään. Liekö siis keskusjärjestö kerrassaan väärä monellekin naisvaltaiselle korkeasti koulutetuille naisliitolle....


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, kyllähän Akavan sisällä on matalapalkka-aloilla hankalaa, kun Akava tas on korkeasti koulutettujen etujärjestö enemmän. Eikä se, että teollisuusliitoissa ei nsoteta palkkoja, tuo yhtään lisää julkisille aloille, joita iso osa matalapakka-aloista on. Palvelualat tietysti. Mutta on SAK-laistenkin alojen välillä eroja ansioissa.

Anu Suoranta kirjoitti...

Myös Akavan sisällä palkkahaitari on melkoinen. Korkea koulutus ei ole millään muotoa synonyymi korkealle palkalla.

Muistan törmänneeni jo joskus vuonna yks sosialistisen Viron hotelli Virun valuuttabaarin vessassa kotimaiseen ay-tarraan, jossa luki "korkeaksi koulutetut matalapalkkalaiset". Kyse taisi olla sosiaalialan työntekijöistä. Ja on vieläkin. Heistäkin.