sunnuntaina, maaliskuuta 04, 2007

Äänekäs kansa - uutiskuva kertoo?Eduskuntatalon portaat täyttyivät perjantaina 2.3. taiteilijoista ja tutkijoista. TATUSOTU:n aloitteellisuudesta lähtenyt mielenosoitus vaati apurahan saajille eläke- ja sosiaaliturvaa sekä työttömyysturvan aukottomuutta. Outi Alanko-Kahiluoto esitti mielenosoittajien vaatimukset.

Media oli paikalla sankoin joukoin. Hyvä niin. MTV3:n uutiskuvassa kamera kiersi pitkää ja sankkaa mielenosoittajien rivistöä pitkin portaita, yleiskuvassa näkyi valtava väkijoukko ja toimittaja haastatteli niin mielenosoittajaa kuin myös sosiaali- ja terveysministeriä. Mielenosoituksen sanoma tuli esille ja ministeri Haatainen lupasi ruudussa hoitaa ongelmat kuntoon. Erinomaista. STM:ssä muistettiin näin vaalien alla kaivaa esiin jo vuonna 2004 sosiaaliturvaa valmistelleen työryhmän jättämä esitys jatkovalmisteluun.

YLEn radiouutiset mainitsi nettisivuillaan mielenosoittajien määräksi 1500. Linja varmaan piti myös eetteriin ajetuissa lähetyksissä. Myös Helsingin Sanomien jutun kuvista välittyi tungos.

Mutta mitä näki YLE TV1:n pääutislähetyksen katsoja. Jostakin eduskuntatalon korkeuksista kourallisen ihmisiä haahuilemassa portailla. Valtaa ei näkynyt missään. Edes paikalla ollutta ulkoministeriä, tutkijaa ja poliittisen historian dosenttia Erkki Tuomiojaa ei hiffattu kuvata. Tuomioja vakuutti puheenvuorossaan, että hallituspohjasta riippumatta apurahansaajien sosiaaliturva kunnostetaan.

Ylen TV-ruudussa homma näytti perin tavalliselta suomalaiselta mielenosoitusyritelmältä, johon ei ollut tullut juuri kukaan. Ilmeisestä kuitenkin on, että se joka ei osunut paikalle mielenosoituksen aikana olivat kuitenkin YLE:n ulkokamerat. Tekstiosuudessa YLEkin tv:n uutislähetys pärjäsi. Uutistenlukija nosti esiin mielenosoittajien keskeisen vaatimuksen: tutkijat ja taiteilijat on otettava mukaan työttömyysturvan uuden ohjeistuksen valmisteluun.

Suomalaisilla mielenosoituksilla ei ole tapana olla riehakkaammasta päästä. Tässä oli taiteilijoiden voimin yritystä performanssiin. Seuraavaan häppeningiin vinkiksi tsekkien 1989 samettivallankumouksen aikainen perin tehokas joukkovoiman osoitus. Sankan joukon kilistellässä avainnippuja on soundi mahtava. Toivottavasti tätä kikkaa ei tarvitse kuitenkaan testata vuonna 2011 seuraavien eduskuntavaalien yhteydessä, kun tutkijat ja taitelijat vaativat taas eläke- ja työttömyysturvaa.

Ei kommentteja: