keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Pärjäämisen ajat - horjuvat työt -kirjan julkistaminen 12.12.


KUTSU kirjanjulkistamistilaisuuteen

Tervetuloa Pärjäämisen ajat – horjuvat työt -teoksen julkistamistilaisuuteen, joka pidetään keskiviikkona 12.12.2007 klo 10.30–12.00 Hakaniemessä Työväenliikkeen kirjastossa. . (Paasivuorenkatu 5 b, 2 krs.). Kirjaa myydään tilaisuudessa 10 € hintaan (norm 20 € www.tiedekirja.fi).

Pärjäämisen ajat - horjuvat työt – teos ottaa osaa työelämän muutoksesta käytävään ajankohtaiseen debattiin. Siinä kysytään kenen ehdoilla työelämän muutoksia, joustoja ja turvan vaihtelevia muotoja on toteutettu ja toteutetaan. Kaikkien voittoon johtavan win-win -retoriikan rinnalle tuodaan win-lose -tilanteita. Teoksen yhdeksässä artikkelissa otetaan kantaa palkkatyöyhteiskunnan muutoksia ja sopimuksellisuutta ohjaaviin arvokeskusteluihin. Esimerkeiksi tällöin nostetaan etenkin joustoturva ja perustulo sekä oikeus työhön ja vapaaseen.

Teoksessa osoitetaan, että heikentyvän työelämän historian juonteita on pidemmältä ajalta kuin viimeisiltä kvartaalitalouden vuosikymmeniltä. Tietyillä aloilla ja tiettyjen väestöryhmien kohdalla pätkä-, keikka-, tunti- ja kausityöt, ylityöt, joustaminen ovat olleet tavallisia. Mitä pärjääminen on sitten tarkoittanut? Entä keitä horjuvat työt ovat ennen kaikkea koskeneet? Yleishuomiona voidaan väittää, että pärjäämisen ajat ja tavat ovat näkyneet niiden väestöryhmien elämässä, jotka on määritelty "toisiksi" tai luokiteltu yhteiskunnalliseen marginaaleihin kuuluviksi.

Kirjan tiedot: Anu-Hanna Anttila & Anu Suoranta (toim.): Pärjäämisen ajat - horjuvat työt. Väki Voimakas 20. Teos on Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran vuosikirja, Tampere 2007.

Sisällys:

  • Anu-Hanna Anttila & Anu Suoranta: Prologi - pärjäämisen ajat
  • Mia Hemming: Sosiaalinen markkinatalous – talousjärjestelmä, joka ei tyydytä tarpeita
  • Anu-Hanna Anttila: Palkkatyö vapaan edellytyksenä
  • Jari Heinonen: Työläisisiltä pojille. Kolmen miessukupolven työkokemuksia
  • Liisa Lähteenmäki: Työntekijät ruotuun! Pätkä- ja vuokratyöt palkansaajien moraalisäätelynä
  • Katri Kaunisto: Halpaa metsätyötä. Yrittäjyys ja työttömyys metsäammattilaisten kokemana.
  • Kimmo Kevätsalo: Työnantaja ja työntekijä muutoksessa – entä ammattiyhdistysliike?
  • Marko Nenonen: Syntyvätkö työttömien pakkotyömaat uudelleen?
  • Anu Suoranta & Anu-Hanna Anttila: Epilogi - horjuvat työt

Lisätietoja: Anu-Hanna Anttila (anantti@utu.fi) & Anu Suoranta ( anu.suoranta@helsinki.fi) p. 050-5125197

Ei kommentteja: