perjantaina, tammikuuta 02, 2009

YTK myy sekundaa - politiikka on hyvän sana


Yleinen työttömyyskassa YTK eli ns. Loimaan kassa on pyöräyttänyt käyntiin vastenmielisen tv-mainoskampanjan. Mainoksessa ilmoitetaan kassan tarjoavan työttömyysturvaa "ilman yimääräisiä koukeroita ja politiikkaa". Vai niin. Sen mainonta jättää kertomatta, että juuri noilla koukeroilla ja politiikalla tässä maassa ylipäätään on oikeus työttömyysturvaan.

On peräti naivia ajatella, että sosiaalisen turvan järjestelmiä olisi pudonnut tai putoaisi taivaasta, yllättäen ja pyytämättä. Ilman ammattiyhdistysliikkeen koukeroita ja politiikka työttömyysturvajärjestelmää - tai lapsilisäjärjestelmää ja paljon muuta ei olisi olemassa. YTK:n 67 eurolla saa halpistuotteen - sekundaa saa kun sekundaa ostaa.

On perin lyhytnäköistä, niin yksilöllisen - sen oman edun - ja ennen muuta kollektiivisen edunvalvonnan näkökulmasta järjestäytyä YTK:n ilman niitä "koukeroita ja politiikkaa". Maksaessasi ammattiliiton kautta työttömyyskassamaksusi, maksat myös edunvalvontapolitiikasta. Täydellistä se ei ay-liikkeellä ole, mutta monin verroin sekundaa laadukkaampaa. Edunvalvonnassa on kyse vaikkpa työajasta, palkasta, lomista tai eläkkeistä. Politiikka on hyvän sana. Poliittisuus vielä paremman. Politiikka on syytä ymmärtää yhteiskunnalliseksi vaikuttamiseksi, se on tavoitteellista arjen hallintaa.

2 kommenttia:

Anuma kirjoitti...

Mukavan pörheä on uusi ulkoasu. Jah!

Tea kirjoitti...

Huomion arvoinen pointti on tutkia, onko laillista käyttää työttömyyskassan varoja tv-mainontaan. Laissa nimittäin sanotaan, että varoja saa käyttää vain kohtuullisiin hallinnointikuluihin. YTK:n rahankäyttöä on kuulemma jo pyydetty tutkimaan, kun se aloitti radiomainonnan Itä-Suomessa syksyllä.