Työ- ja elinkeinoministeriö on saanut (vihdoinkin) ulos soveltamisohjeen apurahansaajien työvoimapoliittisista edellytyksistä. Lakimutokset astuivat voimaan 1.1.2009. Ohje on julkinen asiakirja. Ohjeen pitäisi jatkossa löytyä
Finlexistä. Ohjeen no on 745/023/2009. Nyt siihen pääse käsiksi
Tieteentekijöiden liiton sivuilta klikkaamalla "uutisia - apurahansaajien pääsy työttömyysturvan piiriin helpottuu (10.3.2009)".
Ohjeeseen on syytä perehtyä. Aivan aluksi on hyvä ymmärtää, että työttömyysturva ei ole tutkimusrahoituksen muoto. Työttömyysturvalaki on laki siinä missä muutkin, ja joka väärin käytettynä johtaa sanktioihin. Väärinkäytös on esim. ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti. Uusi laki ja nyt annettu ohjeistus takaa työttömyysturvan työttömyystilanteessa. Se antaa mahdollisuuden mm. hakea uutta tutkimusrahoitusta ja ylläpitää tutkijan ammattitaitoa työttömyysturvaa vaarantamatta.
Tutkimustyön rahoitus on raaásti kilpailtua ja tohtorituotannon seurauksena tutkimustyömarkkinoilla on tönimiseen asti tungosta. Työttömyysturva on nyt järjestetty, mutta keskeisimmät oivallukset tutkimustyömarkkinoiden tervehdyttämiseksi ovat monilla vielä edessä.
Aloittaa voi tästä: Tutkijoiden ammattikunnan olisi hyvä ymmärtää, että tutkijan jatkaessa työskentelyä tilanteessa, jossa virkaa tai tutkimusrahoitusta ei ole, on se haitallista koko ammattikunnalle. Tämä yksilöllisistä intresseistä kumpuava ilmaisen ja usein kutsumuksella perustellun työn tekeminen on lyhytnäköistä ja murtaa tutkijakunnan ammatillisuutta. Tutkijan "yliopistolaisuus" ei saa olla itsepetoksen menetelmä, jolla veronmaksaja pistetään työttömyysturvan maksajaksi ja yliopistotyönantaja saa tätä kautta ilmaista työtä.