torstaina, maaliskuuta 26, 2009

JÄRKI JA TUNTEET

SAK:n puheenjohtajaehdokkaat esittäytyivät eilen SAK:n valtuustolle. Kolme eri mittaista miestä rivissä. Sen näki kuvasta ja pahalta näyttää tasa-arvon mallimaassa.

Mutta MTV 3 uutisoinnissa
hätkähdytti kuvaa enemmän puhe, jossa kerrottiin PAM:n pj:n Ann Selinin kiukuttelevan. Ja siksi PAM tukee Lylyä. Nainen siis klassisen stereotyyppisesti jälleen tunteella tekee ratkaisuja. Teollisuusliittomiehethän vastaavassa tilanteessa tietenkin ärähtävät ja ovat vakailla järkiargumenteilla jotain mieltä. Vai onko joku joskus uutisoinnut, että Paperiliiton Jouko Ahonen kiukuttelee?

Tämän maan toiseksi suurimman ammattiliiton puheenjohtajan tunteilulla tuli MTV3 lisäksi pistäneeksi samaan itku- ja hammastenkiristyskööriin myös PAM:n hallituksen ja valtuuston jäsenet. Helvetti, miten sukupuolittunatta journalismia ja johtajuusajattelua. Ay-liikkeellä on aivan varmasti paljon opittavaa - monestakin asiasta. Mutta näyttää olevan myös journalisteilla. Sillä enpä usko, että kahta tämän maan suurinta ammattiliittoa, jotka ovat naisvaltaisia ja naisjohtoisia, luotsataan pelkällä tunteella. Veikkaan, että näissä käytetään poikkeuksellisen paljon järkeä kautta päättävän organisaation. Se, että on tunteetkin vielä pelissä, luulisi olevan plusssaa ja kertovan siitä, että kyse on helvetin vakavasta asiasta eikä pelistä pelin vuoksi.

1 kommentti:

Sinikka Torkkola kirjoitti...

Mutta kyse ei ole vain journalistien tavasta sukupuolitta vaan kyse on journalismin sukupuolittumisesta. Siitä miten rakenteet ja kulttuurit tuottavat käytännöt, joissa toimittajat kirjoittavat, kuvaavat ja kommentoivat. Journalismin maskuliinisuus ei ole kiinni toimittajan sukupuolesta vaan naispuoliset toimittajat voivat tehdä kovempa "äijäjournalismia" kuin miespuoliset. Tästä voi lukea lisää tutkimuksemme, (Torkkola ja Ruoho 2009) väliraportista Tilauksessa naispäätoimittaja Nais- ja miespäälliköiden näkemykset ja kokemukset sukupuolen vaikutuksesta uraan. Raportin verkkoversio ja lisätietoja löytyy projektin sivulta: http://www.uta.fi/laitokset/tiedotus/jourtutkimus/tutkimus/naistoimittajat_urakehitys.php