sunnuntaina, tammikuuta 09, 2011

TYÖN TEETTÄMISEN MONINAISTUNEET TAVAT JA ANSIOKÖYHYYS


Itsensä työllistäjien määrä kasvaa rajusti

– Nyt yleistyvä työn teettämisen tapa muuttaa työmarkkinoita enemmän kuin pätkätöiden yleistyminen 1990-luvun laman jälkeen, huomauttaa Suoranta.
Lisäksi TS su 9.1.2011 paperilehdessä haastateltavana työn teettämisen moninaistumisesta mm.lakimies Tuuli Vänskä JHL ja sopimussihteeri Saara Aikio PAM.

Turun Sanomat

"Itsensä työllistäjien määrä on kasvamassa kiihtyvää vauhtia. Heitä on Suomessa nyt arviolta 160 000. – Itsensä työllistäjien määrä on kasvanut kahden viime vuoden aikana 20 000:lla eli saman verran kuin sitä edeltävien kymmenen vuoden aikana yhteensä, kertoo tutkija Anu Suoranta, joka työskentelee SAK:ssa hankekoordinaattorina.

Itsensä työllistäjät sijoittuvat palkkasuhteisen työn ja yrittäjyyden välimaastoon.

– Monesti kuvio menee niin, että työnantaja pyytää työntekijää tekemään samaa työtä kuin ennenkin, mutta yrittäjänä. Silloin työnantaja välttää kuluja ja velvoitteita.

Esimerkiksi siivousalalla työnantajat siirtävät kannattamattomia kohteita itsensä työllistäjille. Myös kaupoissa työskentelevistä tuote-esittelijöistä ja myyjistä osa tekee työnsä työsuhteen ulkopuolella.

Palkansaajajärjestöt kritisoivat sitä, että tällainen yrittäjyys tuo vain riskit, mutta ei normaalisti yrittäjyyteen kuuluvaa vaurastumisen mahdollisuutta. Lisäksi itsensä työllistäjät ovat usein täysin riippuvaisia yhdestä toimeksiantajasta.

– Nyt yleistyvä työn teettämisen tapa muuttaa työmarkkinoita enemmän kuin pätkätöiden yleistyminen 1990-luvun laman jälkeen, huomauttaa Suoranta.

Tilastokeskuksen vuoden 2008 tilaston mukaan 17 prosentilla yksinyrittäjistä tulot jäivät alle köyhyysrajan. Palkansaajien kohdalla luku on kolme prosenttia.

Viime marraskuun tilaston mukaan Turussa toimeentulotuen hakijoista noin kahdeksan prosenttia oli palkkatyössä tai yrittäjiä. Yhden kuukauden aikana toimeentulotukea haki 320 turkulaista palkansaajaa ja yrittäjää."

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA

Ei kommentteja: