sunnuntaina, helmikuuta 11, 2007

Luottamus menossa tai mennyt jo?

Päivän Hesarin yleisönosastolla on sosiaalietiikan tutkija Janne Behmin loistava kirjoitus "Työttömyysturva kuuluu myös apurahan saajille". Behm osoittaa, miksi työhallinnon nykyistä toimintaa ei voi hyväksyä eettisistä syistä. Nykyisen menon päässä häämöttää luottamuksen katoaminen hallintoon ja koko yhteiskuntaan.

Tieteentekijöiden liitto on toistuvasti esittänyt työministeriölle apurahatutkijoiden työttömyysturvan ongelmien ratkaisua asiantuntijavalmistelun kautta. Järjellisissä oloissa ministeri Filatov olisi jo kauan sitten pysäyttänyt hallintonsa paniikinomaiset ja linjattomat yksittäisiin tutkijoihin kohdistuvat satunnaistuomiot ja pistänyt pystyyn elimen, jossa on edustettuna kaikkea sitä tuntemusta, josta tutkijoiden katkonainen työura (tai toimeentulo, kuten Stina Immonen tiivisti) ja rahoitus muodostuu.

On järjen köyhyyttä luulla, että työttömyysturvan ongelmia voisi käsitellä ilman tutkijan työn, työsuhteiden ja rahoituksen erityspiirteiden tuntemusta. Juuri nyt työministeriö on uusien ohjeidensa soolovalmistelussa tällä tiellä. Yhteinen tie on toinen. Ongelmakohtien tunnistamisen ja yhteisen ratkaisun avaimia on hallussa tutkijoiden ammattiliiton lisäksi rahoittajatahoilla, esim. säätiöillä. Pahaa ei varmasti tekisi, jos myös yliopistoja asioiden tiimoilta kuultaisiin.

1 kommentti:

Genoveeva kirjoitti...

Totta. On monia muitakin epäkohtia. Pitäisi olla joku käytännön ihminen, joka vääntäisi rautalankamallin asioista.