lauantaina, maaliskuuta 31, 2007

Respect! Työministeriö asettanut selvitysmiehen!.


Tieteentekijöiden liiton edustuksemme tapasi eilen työministerin virkaa hoitavan ministeri Tuula Haataisen. Tapaamisessa osoitettiin puolin ja tosin tahtoa tunnistaa tutkijoiden työttömyysturvaongelmien syitä ja seurauksia. Nyt löytyi asian vakavuuden vaatimaa respectiä!

Työministeriön kansliapäällikkö Markku Wallin on määrännyt lainsäädäntöneuvos Pasi Järvisen
selvitysmieheksi, jonka tehtävänä on selvittää työttömyysturvan saamisen työvoimapoliittisia edellytyksiä tieteellisen tutkimustoimintaa harjoittavien henkilöiden, erityisesti apurahatutkijoiden ja taiteilijoiden osalta.

Kartoituksen ja ehdotusten tulee valmistua 29.6.2007 mennessä.

Tehtäviä ovat
1. kartoittaa työttömyysturvalain soveltamiskäytäntöä, erityisesti työvoimatoimikuntien lausuntokäytäntöä ja sen yhtenäisyyttä
2. arvioida nykyisten soveltamisohjeiden riittävyys ja tarvittaessa tehdä ehdotus uusiksi ohjeiksi
3. arvioida lainsäädäntömuutoksen tarve ja mahdollisuudet

Selvitysmiehen tulee työnsä aikana kuulla tarpeelliseksi katsomassaan laajuudessa asian eri osapuolia.

Selvitysmies saa kaikilta työhallinnon yksiköiltä tarvitsemansa avun.

Hienoa kansliapäälikkö Wallin! Työhallinnon avun lisäksi Tieteentekijöiden liiton sosiaaliturvatyöryhmä antaa kaiken apunsa. Väsymättä. Kokemusta onkin karttunut ja ratkaisuehdotuskin on tarjolla.

Kiva, että tuuleen huutelusta tuli sittenkin debatti. Helsingin Sanomien tammikuisessa kirjoituksessa fokus oli apurahatutkijoina työskenneleiden työttömyysturvaongelmissa. Ne ratkaisemalla hallinto olisi selvinnyt jäähyllä. Vuodenvaihteen alusta peli on koventunut, kun työhallinto on toistuvasti kiistänyt myös työsuhteesta työttömäksi jäävien tutkijoiden työttömyysturvan. Jääkiekossa pelisääntöjen tämänkaltaisesta piittaamattomuudesta seuraisi pelikieltoja ja ottelurangaistuksia. Kenties elinikäisiä. Jään luottavaisena odottamaan selvitysmies Järvisen raporttia. Respect!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän riemusi siitä, että jotakin on tapahtumassa. Mutta itseäni ottaa kertakaikkian päästä ja sydämestä kun näenkin termin selvitysMIES. On kertakaikisen väärin, että kaikki asiat on nykyisin yksittäisten miesten käsissä.

Leena Eräsaari

Anu Suoranta kirjoitti...

Ei ihan kaikki. Kirsti Palanko-Laaka on tehnyt komeata työtä mm. määräaikaisten töiden selvittämisessä. Mutta yleisesti kyllä joo. Selvitysnainen olisi useammin paikkansa ansainnut.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että asiassa tapahtuu joakin jollakin aikataululla. Toivottavasti tulee tällä kertaa järkevä ehdotus..

En ole seurannut tätä blogia, tilannetta muuten kyllä kovinkin aktiivisesti. Mutta edelleen mulle on epäselvää, miten muun sosiaaliturvan käy? Esim. aiheuttaako apurahakausi edelleen automaattisesti ansiosidonnaisen äitiys- ja vanhempainpäivärahan tai sairauspäivärahan jäämisen minimiin, vaikka työttömyysturva-asia korjaantuisikin?

Anna Moring

Anu Suoranta kirjoitti...

Muu sosaailiturva (eläke- ym . turva) on STM:ssä selvityksen kohteena.
Ks. http://www.stm.fi/Resource.phx/publishing/documents/10561/index.htx
Veikkaan, että virkamiesselvityksen jälkeen tarpeena on uuden komitean pystytys.

Anonyymi kirjoitti...

Jos todella niin käy, että sosiaaliturvasta ryhtyy myös komitea harkitsemaan asiaa niin hyvä. Kun kritisoin selvitysmiesinstituutiota niin kritiikkini kohdistui myös ajatukseen yhdestä henkilöstä. Minä totisesti kaipaan vanhaa kunnon komitealaitosta. Kyllä siihen nyt ainakin hieman enemmän demokratiaa sisältyi kuin nykyiseen käytäntöön.

Itse kun opetan ja tutkin sosiaalityötä ja -turvaa niin minun vakaa käsitykseni tämän nykyisen keppi- ja nöyryytyspolitiikan syystä on ns. aktivoiva tai aktiivinen työvoimapolitiikka. Sitä niin työvoimaviranomaiset kuin Kelakin toteuttavat sillä tavalla, että kellekään ei anneta mitään ellei ole aivan pakko.

Leena Eräsaari edelleen

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
luin ilolla respect! -tiedonannon.

On päivänselvää, että apurahatutkijoiden ja taiteilijoiden työttömyysturva on todella akuutisti selvitettävä.

Huomautan ja muistutan kuitenkin painokkaasti, että ongelma ei koske vain apurahalla olleita/olevia tutkijoita. Olen itse pudonnut "omassa työssä työllistyvien" loukkuun, vaikka olen ollut USEAN VUODEN MITTAISESSA TYÖSUHTEESSA korkeakouluun. En edelleenkään ymmärrä, miten on mahdollista, että minut rinnastetaan yrittäjään (kuten apurahatutkijatkin monesti ainakin toistaiseksi, ikävä kyllä), vaikka en ole päivääkään tehnyt tutkimustani apurahalla tai työsuhteeni ulkopuolella! Olen saanut kk-palkkaa, josta on pidätetty kaikki sivukulut ja se on kerryttänyt eläkettä. Miten olen voinut saman työtehtävän pohjalta samanaikaisesti olla sekä työsuhteessa oleva palkansaaja että "omassa työssä työllistyvä" yrittäjä?

Selvityshenkilön määrääminen tuntuu edes vähän piristävältä liikkeeltä johonkin suuntaan tässä syvässä suossa.

Anu Suoranta kirjoitti...

Jep. Juuri palkansaajien aseman kyseenalaistaminen oli ministerin tapaamisessa minun puheenvuoroni ydin. Palkansaajan työttömyysturvan kyseenalaistamisessa on kyse senkaltaisesta työelämän pelisääntöjen ja lain rikkomuksesta, että reaktioiden olisi pitänyt olla paljon paljon voimakkaampia koko työelämäkentässä. Kirjoitin tästä jo taannoin blogiini http://anusuora.blogspot.com/2007/02/palkansaajien-tyttmyysturvan-kiistminen.html