lauantaina, helmikuuta 23, 2008

"Me olemme luoneet hienot systeemit, niin mitä te tulette tänne narisemaan."Uusimassa Kansan Uutisten viikkolehdessä Susanna Rahkonen ja Sirpa Puhakka debatoivat professori Jorma Kalelan kahden viikon takaiseen KU:ssa julkaistun haastettelun "Miksi vasemmisto on neuvoton" teemoista (Skrollaa Hirvasnoron juttuarkistoa pvm:ään 8.2.2008).

Rahkosen ja Puhakan debatissa tunnistuu ongelmia, syitä ja selityksiä vasemmiston hämmennykseen. Susanna Rahkonen mm tokaisee työelämän muutokseen liittyen: "He ehkä kokivat, että se on kiittämätöntä puhetta. Me olemme luoneet hienot systeemit, niin mitä te tulette tänne narisemaan. Vähän tällaista henkeä oli, kun alkoi nostaa esiin uusia ongelmia, jotka liittyivät työelämän muutokseen ja kansainvälistymisen tuomiin uhkiin. Omien käsien luoma rakennelma koettiin niin rakkaaksi, ettei haluttu nähdä uusia haasteita".

Hämmennys vasemmistossa on aito ja ilmeinen, mutta tiet ulos jäävät tässäkin debatissa hämäriksi. Ehkä vasemmiston on kilpailukyvyn turvaamisen ja vastakkainasettelun väistämisen -logiikasta palattava punkyhtye Tinnerin tiivistykseen. Tinnerin biisin ydin on, että yhteiskunnan perustavimmista arvoista kaikki eivät ihan oikeasti ole samaa mieltä:

"Maailma on mustavalkoinen,
sun on oltava puolesta tai vastaan,
sun pitää sanoo, se on joko tai.
Onks se muka jotain hauskaa vai?"
-Tinneri 1979

Ei kommentteja: