sunnuntai, lokakuuta 29, 2006

White-Collar Workers Unite!



Barbara Ehrenreichin teos Bait and Switch on kääntynyt suomeksi nimellä Petetty keskiluokka (Vastapaino Tampere, 2006). Tällä kertaa Ehrenraich ravistelee amerikkalaista unelmaa - kovan työn ja yrittämisen kautta vaurastumista. Ehrenreich osoittaa unelman rapistuneen. Työntekijältä toki vaaditaan yhä enemmän yritysten maksimoidessa voittojaan, mutta samalla yhä usemman tulevaisuus on vaakalaudalla.



Ks myös http://www.unitedprofessionals.org/

lauantaina, syyskuuta 23, 2006

Reilua palkkaako?

Kuluneella viikolla julkaistiin akavalaisten alipalkkaliikkeen vauhdittajaksi Vesa Syrjän raportti: Koulutusko kannattaa aina? – Eräiden korkeastikoulutettujen ammattinimikkeiden ansiokehitys 1995–2004. Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportteja 7; Helsinki 2006. Raportti on julkaistu kokonaisuudessaan osoitteessa www.reilupalkka.fi.

Ylläoleva kuvio on surullista kertomaa. Tutkijan palkkakehitys suhteessa muihin ei ole vain surkea, vaan erittäin surkea. Pohdittavaksi asian korjaamisen lisäksi jää, miten syöksylaskuun on päädytty. Positiivista olisi, että alipalkatut tutkijatkin tulisivat kaapista, eivätkä luulottelisi itselleen todellisuudesta poikkeavaa palkka-asemaa. Tutkijan palkka jää alle suomalaisen keskipalkan. Tätä ei pelkällä yksilöllisellä suoriutumisella kuitata, vaikka olisi kuinka toimelias ja nöyrä työnantajalle.

Suomella menee kuulemma hyvin. Siitä taitaa kuitenkin rajautua ulos julkinen sektori.

torstaina, syyskuuta 14, 2006

Holhouksesta hylkäämiseen


Yllättävää kyllä, mutta on ollut tapoja, on ollut aikoja, jolloin työnantajalla on ollut vastuita. Ja mikä yllättävintä vastuuta ei kannettu pelkästään voitoista, vaan myös työntekijöistä. Ja työsuhteista. Ennen tuskin kaikki oli paremmin, mutta onko nyt sitten hyvin?

Olisiko vaikkapa työministeriön syytä pohtia vastuitaan omista työntekijöistään. Kolmannes väestähän siellä on rumissa pätkätyösuhteissa. Mutta yliopistoon verrattuna tuohan ei ole vielä mitään! Joten mikäs hätä Meillä. Iloitkaamme siitä, että työpaikkojen määrä kasvaa silmissä, laadusta tinkimällä.

Juttuni Työnantajan vastuu -holhouksesta hylkäämiseen? (ks. s. 14) on julkaistu Elintarviketyöntekijöiden liiton Elintae lehdessä 8/2006.

torstaina, syyskuuta 07, 2006

Vuokralle viidakkoon!









Tekstini "Vuokratyössä viidakon lait" on julkaistu Palkkatyöläisessä no 7/2006

Vuokratyön epävarmuus ei ole uusi ilmiö, totesi Turun yliopiston sosiologian laitoksen tutkija Liisa Lähteenmäki Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran elokuisessa seminaarissa Pärjäämisen ajat – horjuvat työt.

Lähteenmäki rinnastaa vuokratyöläisten tilanteen Mauno Koiviston väitöskirjassaan vuonna 1956 kuvaileman ahtaajien aamutyönjakoon. Satamassa työnjohtaja heitteli työhön oikeuttavia tililappuja ilmaan huudellen ”pulu, pulu, pulu..”. Ne, jotka nappasivat ryntäyksessä lapun kiinni, saivat työkeikan. Vuokratyössä lappujen heittely on vaihtunut puhelinsoitoksi. Soitto saattaa tulla aamukahdeksalta: voitko tulla töihin yhdeksältä? Se joka ottaa soitosta kiinni, on aina valmiudessa, saa oikeuden työskennellä – ainakin sinä päivänä.

Epävarmuus ja pelko ovat vuokratyöläisen pysyvä olotila, toteaa Lähteenmäki. Vuokratyöntekijöistä valtaosa on naisia. Vuokratyöntekijät haaveilevat vakituisesta työstä ja tekevät vuokratyötä pakon edessä, koska eivät ole muuta työtä saaneet. Vuokratyötä tekevät eivät ole hiihto- tai surffipummeja, jotka työskentelevät silloin kuin hiihtelyltään ehtivät. Lähteenmäki korostaa, että mikään ei puhu sen puolesta, että halu tehdä pätkä- tai vuokratyötä olisi elämäntapavalinta.

Lähteenmäen mukaan vuokratyöntekijät kokevat itsensä petetyiksi. Heiltä on riistetty normaali elämänkulku, johon kuuluvat paitsi mahdollisuus suunnitella elämää, myös vuotuinen loma-aika, työuran mukaan karttuvat ikälisät ja oma työyhteisö

Yhdysvaltalaisia vuokratyöläisiä tutkittaessa on havaittu laaja kirjo toivon ja uskon sekä toisaalta raivon ja pettymyksen tunteita. Työntekijöissä elää toivo, että kovalla yrittämisellä työnantaja jonain päivänä huomaisi juuri minut ja vakinaistasi työsuhteeni. Toisaalta ne vuokratyöläiset, jotka jäävät valitsematta, tulematta amerikkalaisen unelman ilmentymiksi, eivät koskaan saa tietää miksi he epäonnistuivat. He tuntevat itsensä petetyiksi. Työntekijöiden kilpailuttaminen on myös johtanut keskinäiseen solidaarisuuden puutteeseen, sillä vuokratyöntekijät ovat itse ryhtyneet tekemään eroja hyvän ja huonon työntekijän välille – aina se toinen on työmoraaliltaan löyhä, laiska ja epärehellinen.

Vuokratöissä pätevät viidakon lait. Tutkija tekee eron kotimaisen vuokratyöläislainsäädännön kohennuksen ja vuokratyöläisen arjen välille, sillä lain ja työehtosopimusten määräykset eivät realisoidu todellisuudeksi itsestään. Vuokratyöntekijä joutuu monasti tyytymään vakituisessa työsuhteessa olevia heikompaan palkkaan, jää ilman irtisanomissuojaa, työterveyshuoltoa, sairauslomaa ja lomakorvauksia.

Vuokratyöntekijälle työsuhteen ehtojen kyseenalaistaminen on mahdottomuus. Eri tutkimuksissa haastatellut vuokratyöntekijät pelkäävät, että oikeuksien perääminen tulkitaan rettelöinniksi ja tätä kautta työ loppuu. Vuokratyöntekijöiden määrä on tuplaantunut viidessä vuodessa. Vuonna 2005 tilastoitiin jo 65 000 vuokratyöläistä. Työministeriön arvion mukaan keskimääräisen vuokratyösuhteen pituus on 64 päivää. Kasvavalle joukolle vuokratyöläisiä eivät kuitenkaan käyttäjäyrityksen luottamusmiespalvelut kuulu, hämmästeli Lähteenmäki.

Tutkijan mukaan vuokratyöläisten kohdalla kyse on myös oikeutetusta sukupolvikokemuksesta, jopa petoksesta. Koulutus ei olekaan pääsylippu, vaan ajoittain jopa rasite. Ammattitutkinto ei automaattisesti takaakaan vakituista työpaikkaa. Vaikka vuokra- tai pätkätöiden kantamuoto kuinka polveutuisi jo antiikin Kreikasta, niin nykyiset kolmikymppiset vertaavat omaa työllistymistään vanhempiinsa tiivistää Lähteenmäki. Keväiseen paskaduunikeskusteluun viitaten Lähteenmäki heittää ilmaan kysymyksen mistä ja kenen paskuudesta oikeastaan on kysymys, kun työnantaja voitontavoittelussaan luo epävarmoja työpaikkoja työtehtäviin, jotka ovat luonteeltaan pysyviä.

perjantaina, syyskuuta 01, 2006

Reilut pelisäännöt! Get up, stand up, don't give up the fight


Ohjelmassa:

- Reilut pelisäännöt työelämään – EU:n työministereiden odotuksia Asem-huippukokoukselta,
Tarja Filatov, työministeri

- Kiinan taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen haasteet,
Linda Jakobson, Kiina-ohjelman johtaja, UPI

- Inhimillinen työ – ihmisarvoinen elämä. Kansainvälisen ay-liikkeen huippukokouksen tavoitteita. Marjaana Valkonen, kv-osaston johtaja, SAK


Globaalissa työnteon maailmassa on ajankohtaista vaatia:

Get up, stand up, stand up for your rights
Stehen Sie auf, stehen Sie oben, stehen Sie oben für Ihre Rechte
Levez-vous, levez-vous, levez-vous pour vos droites
Sta op, sta op, kom voor uw rechten op

Alzisi, levisi in piedi in su, corrisponda in su ai vostri diritti
Levántese, esté parado para arriba, esté parado para arriba para las sus derechas
Σηκωθείτε, σταθείτε επάνω, αντιπροσωπεύστε επάνω τα δικαιώματά σας

起きなさい、立ちなさい、あなたの権利を擁護しなさい

BOB MARLEY Lyrics

tiistaina, elokuuta 29, 2006

Kahdeksan tunnin työaika ei ole korvaamaton etu!


Työministeri Tarja Filatov perää täysin oikeutetusti kahdeksan tunnin työpäivää takaisin. ”Tämä vaatimus toteutui aikanaan, mutta nykypäivänä voisi kysyä olemmeko käytännön elämässä kadottaneet kahdeksan tunnin työpäivän? Liian moni suomalainen tekee epävarmoissa oloissa pätkä- ja sirpaletöitä eikä työ tarjoa heille riittävää toimeentuloa. Kahdeksan tunnin työpäivä on heille yhä unelma”, sanoo Filatov.

Filatov voisi viedä politiikkaansa astetta pidemmälle ja asettaa agendalle työajan lyhennyksen. Samalla työ jaettaisiin solidaarisemmin. Sinänsä tarpeellisen puolustustaistelun sijaan sosiaalidemokraattinen ministeri ja -liike voisivat liki vuosisadan uinuilun jälkeen tavoitella uutta - edistää unelmia, jotka parantavat elämän laatua. Vuonna 1917 työaika lyheni 8 tuntiin. Tuosta toteutuneesta vaatimuksesta on 89 vuotta.

Vuonna 2006 on vaadittava kuutta tuntia tai nelipäiväistä työviikkoa. Kahdeksan tunnin työaika ei ole saavutettu etu, matemaattinen suure, jota ei voi alittaa. Kyllä 2000 – luvun ihminen kykenee käyttämään mielekkäästi lisääntyvää vapaa-aikaa….

sunnuntai, elokuuta 20, 2006

keskiviikkona, elokuuta 16, 2006

You have the right to join a union!


Changing an Industry
Bienestar International manufactures union-made footwear & casual clothing under the brand name No Sweat. Our gear is produced by independent trade union members in the US, Canada, and the developing world. We believe that the only viable response to globalization is a global labor movement.

No Sweat defines the market for goods that support independent trade unions - the only historically proven solution to sweatshops. We market direct to consumers, relying primarily on internet sales for distribution. We provide a competitive product to you and a living wage to our workers. How? By not advertising. We rely on you to help us spread the word! To see how, go to Globalize THIS. It’s our world. Let’s change it.

sunnuntai, elokuuta 13, 2006

Kirja-arvio: Nöyräksi koulutus


Pink Floydin klassikossa kuorolla on sanoma:

"We don't need no education
We don't need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teacher, leave those kids alone
Hey, teacher, leave those kids alone"


Myös Mari Käyhkön teoksessa Siivoojaksi oppimassa on
keskeistä ajatusten kontrollointi. Mitä koulutuksessa itse asiassa opetetaan ja opitaan?

Teoksessa nousevat esiin miten sukupuoli ja yhteiskuntaluokka

osoittavat yksilöille hierarkisen paikan. Niin, oliko se niin, että suomalaisessa yhteiskunnassa jokaisella on samanlaiset mahdollisuudet ja kaikki on vaan itsestä kiinni....?

Kirja-arvioni "Siivoojaa ei huomaa kukaan" teoksesta Mari Käyhkö, Siivoojaksi oppimassa. Etnografinen tutkimus työläistytöistä puhdistuspalvelualan koulutuksessa. Joensuu University Press. Joensuu 2006, 285 s on julkaistu Työväentutkimuksessa 2006.




perjantaina, heinäkuuta 28, 2006

Pärjäämisen ajat lähestyy...






Vielä hetki on aikaa ilmoittautua Voionmaan opistolle Pärjäämisen ajat - horjuvat työt -seminaariin. Perinteisen kesäseminaarin järjestää Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura ry.

Seminaarin pohjalta julkaistaan vuoden 2007 aikana kirja sarjassa Väki voimakas. Kirjan toimittavat Anu-Hanna Anttila & Anu Suoranta.

Tunnelman virittelyn voi alkaa Multimediakonsulttien videoilla Kun päättyy työ ja Osa-aikainen.

maanantaina, heinäkuuta 10, 2006

Konsteja passailla työssä työtä



Joustavuus on keskeinen työelämän käsite. Työministeriön työpoliittisen tuoreen tutkimuksen Tero Mamia, Harri Melin (toim.) ”Kenen ehdoilla työ joustaa” otsikossa tiivistyy se oleellisin. Kyseessä pitäisi olla kahden kauppa. Ideana tehokkuuden haussa ei tulisi olla, että vain toinen – yleensä työntekijä – taipuu, venyy ja joustaa. Ja joskus katkeaa. Äärimmilleen vietynä yksipuolinen jousto tarkoittaa, että ravintolatyöntekijä, useammin nainen kuin mies, kutsutaan työhön kun aurinko paistaa. Palkka ei sadepäivinä juokse.

On-off- palkkaus sään tai työtilanteen mukaan ei ole ainut vaihtoehto. Paluuta melko kauas yksipuoliseen työehdoista määräämisen historiaan se kyllä on. Työsuhteen ehdot ovat järjestettävissä asiallisemminkin, ilman että yritystoiminnan riskit kaadetaan työntekijälle. Esimerkiksi kovien jätkien AKT yhdessä työnantajiensa kanssa on sopinut ihan kohtuulliset odotusajan palkat. Palkka juoksee, vaikka yrittäjä ei jokaiselle päivälle ole bussia saanut täyteen turisteja. Riski keikkojen puuttumisesta ei kuitenkaan ole bussinkuljettajan.

Luottamus on keskeinen käsite työaikajoustoissa. Sen puuttuessa konstit ovat monet. Jostain syytä - liekö työnantajien kovien otteiden motivoimaa - maailmalla leviää yksipuolisiin joustoihin kannustavaa kirjallisuutta. Näissä opaskirjoissa jouston määrittelijä on työntekijä. Kyse on keskiluokan kapinasta (tai napinasta). Suomeksi on käännetty vuonna 2005 ranskalaisen Corinne Maierin "Tervetuloa laiskuus". Amerikkalaista alkuperää ovat Marc Salzmanin "White Collar Slacker´s Handbook" ja Chris Morranin "Hardly Working. The Overachieving Underperformer's Guide to Doing as Little as Possible in the Office". Jälkimmäinen on kääntynyt myös ruotsiksi nimellä "Konsten att inte jobba" . Kirjallisten työn välttämisen kesäharjoitteiden rinnalle voi vielä liittää elävän kuvan, sillä kotimainen esikuva numero yksi työn karttajasta on tietenkin Uuno Turhapuro.

lauantaina, heinäkuuta 01, 2006

Kerskakulutusta ja vanhentuneita työelämän tuotteita



Bäst före?

Ruotsin Ericsson on reippaasti määrittämässä suhdettaan työntekijöihin. Työntekijän arvo on silkkaa matematiikkaa. Sitä eivät edes kansankodissa enää reunusta ihmisarvoon ja yritysten yhteiskuntavastuuseen kytkeytyvät suureet.

Ericsson on ehdottanut ikääntyneille työntekijöilleen työpaikkansa vapaaehtoista jättämistä. Hyödyttömänä dumppaaminen tulee vastaan jo 35-vuoden iässä. Ei auta, vaikka kuinka olisi trimmannut kuntosalilla. Ajan kuluttava voima on kiihtyvässä kapitalismissa armoton. (Muuten, Ericssonin työntekijöiden ulosheittoiässä entisessä Neuvostoliitossa kuuluttiin vielä nuorisojärjestö Komsomoliin. Kuten laulussa sanotaan: tytöt ja nuorukaiset olivat täynnä voimaa).

Ericssonin ratkaisun taustalta voi ymmärtää perin raadollisen ajatuksen. Työntekijä, tuote on kulutettu loppuun 35-vuoden iässä. Yritys katsoo saaneensa irti kaiken mikä on saatavissa. Jonkin opin mukaan telealalla ihmisen todennäköisyys olla innovatiivinen laskee 35-vuoden iässä.

Samaa opin olivat omaksuneet myös 1930-luvun yrittäjät. Suomalaisen suurteollisuuden, Forssan puuvillatehtaan johtaja Isak Julin määritteli työntekijöiden riski-iäksi vastaavan 35 vuotta. Ikäkatto perustui Julinin laskelmiin, että tuon iän saavutettuaan työntekijän työtahti ei kokemuksen lisääntymisestä huolimatta enää kasva, vaan pikemminkin heikkenee. Työnantajan kannalta ikääntynyt työntekijä oli riskisijoitus, johon liittyi kustannuspaineita. Saman laskelman on tehnyt Ericsson, siksi se tahtoo uutta verta putkeen. Kulutettavaksi ja jälleen vanhentuneena sivuun siirrettäväksi.

torstaina, kesäkuuta 29, 2006

Työvoimaviranomaisten on noudatettava lakia!

Tieteentekijöiden liitto asetti vuoden 2005 lopussa tutkijoiden työttömyysturvatyöryhmän. Työryhmän puheenjohtajana toimii Paula Ilveskivi, jäseninä Jarmo Kiuru ja Anu Suoranta. Työryhmän sihteeri on Tuuli Vänskä. Liitto jätti toukokuussa 2006 kantelun tutkijoiden työttömyysturvasta eduskunnan oikeusasiamehelle.


Tieteentekijöiden liitto – Forskarförbundet

TIEDOTE 29.6.2006

HETI JULKAISTAVISSA


Tieteentekijöiden liitto:

Jatko-opiskelu ei esteenä työttömyysturvan saannille

Aloitetut tohtoriopinnot eivät ole esteenä työttömyysturvan saannille työttömyystilanteessa. Työvoimaviranomaisten käytäntönä yleistynyt vaatimus jatko-opintojen keskeyttämisestä on Vakuutusoikeuden tuoreen päätöksen mukaan virheellinen.

Tieteentekijöiden liitto korostaa Vakuutusoikeuden ratkaisun (VakO 10297:2004) (http://www.oikeus.fi/vakuutusoikeus/36371.htm) yleistä merkitystä. Päätöksen mukaan vaatimus opintojen keskeyttämisestä vähintään vuodeksi ei koske yliopistoissa suoritettavia jatkotutkintoja. Työttömän työnhakijan omaa ilmoitusta jatko-opintojen keskeyttämisestä pidetään työttömyysturvalain kannalta riittävänä. Tieteentekijöiden liiton mukaan ratkaisu on yksiselitteinen. Yliopistossa jatko-opiskelijana kirjoilla olo ei ole este kokoaikatyön vastaanottamiselle.

Tutkimusrahoitus on luonteeltaan katkonaista. Liitto on huolestuneena seurannut työvoimaviranomaisten tulkintojen kiristymistä. Tohtorintutkintoa suorittavilta on evätty työttömyysturva. Yliopistossa suoritettavat jatko-opinnot ovat kuitenkin yleensä sivutoimisia, eivätkä estä kokoaikaisen työn vastaanottamista. Työvoimaviranomaiset eivät ole tohtorintutkintoa suorittavien työttömyystilanteessa tutkineet jatko-opintojen vaatimaa työmäärää, vaan ne on katsottu päätoimisiksi.

Tieteentekijöiden liitto vaatii, että työvoimaviranomaiset ja työttömyyskassat noudattavat vakuutusoikeuden ratkaisulinjaa, joka vahvistaa liiton käsitystä jatko-opintojen sivutoimisuudesta. Liitto korostaa, että tarkoituksena ei ole teetättää tohtoriopintoja työttömyysturvalla, vaan taata työttömyystilanteissa myös jatko-opinnot aloittaneille oikeus työttömyysetuuksiin.

Tieteentekijöiden liitto pyysi keväällä tekemässään kantelussaan eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan onko työvoimaviranomaisten harjoittama työttömyysturvalain tulkintalinja sopusoinnussa perustuslain kanssa.

Lisätietoja:

Asiamies Tuuli Vänskä 020 7589 616

Tieteentekijöiden liitto on yliopistojen ja tutkimuslaitosten opettajien, tutkijoiden, tietopalveluhenkilöstön ja muiden akateemisten asiantuntijoiden ammattijärjestö. Suurimpia jäsenryhmiä ovat tutkijat, assistentit, yliassistentit, kirjastonhoitajat ja amanuenssit. Jäsenistä suurin osa työskentelee yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.

maanantaina, kesäkuuta 19, 2006

Kirja-arvio: Pätkätyöläiset paitsioansassa?

Kirja-arvioni teoksesta Kimmo Kevätsalo, Irmeli Puntari, Satu Roos, Työelämän valttikortit, Talentum Helsinki 2006, 195 s. on julkaistu Akavalainen no 4/2006.

Keiden peli?

Marjapussissa, perinteisessä korttipelissä korttien jaossa määritellään pelin hallinta. Ilman valttikortteja peliin ei voi vaikuttaa. Valttikortit eivät jakaudu tasan, eivät pelissä eikä työelämässä. Työelämän valttikortit -teoksen kirjoittajien valttikorttilistauksessa yhteiskuntaluokalla on väliä ja koulutus kannattaa. Painoa annetaan myös työelämän sopimis- ja säätelykäytännöille. Oletus toimivasta hyvinvointivaltiosta hallitsee katsontaa. Läpi kirjan punnitaan ajatusta vapaudesta valita ansiotyön ja yrittäjyyden välillä. Yrittäjyyssanoma jää ristiriitaiseksi - ehkä tietoisesti, sillä yrittäjämäiset tavat ovat yleistyneet myös työtehtävissä, jossa kyseessä ei ole oma valinta vaan vapaaehtoinen pakko.

Kolmen kirjoittajan keskustelukirja ”Työelämän valttikortit” osallistuu perin henkilökohtaisista perspektiiveistä pohdintaan ansiotyön järjestä, muuttuvan työelämän hallinnasta, selviytymisestä ja yksilön mahdollisuuksista. Teokseen mahtuu kertomuksia myös loppuun palamista ja selviytymisiä.

Kirjoittajien osuudet erotellaan korttipelin tunnuksin. Irmeli Puntari ja Satu Roos ovat biokemistejä. Puntari työskentelee palkkatyösuhteessa akavalaisessa liitossa, Roos toimii yrittäjänä. Kimmo Kevätsalo on sosiologi, nykyään yrittäjä. Kevätsalon kritiikin terävin kärki kohdistuu ammattiyhdistysliikkeeseen, joka on hukannut unelmansa edistää vapausnäköalojen toteutumista. Väite, että ammattiyhdistysliike suojelee ydintyövoiman etuja, on akavalaistenkin pätkätyöntekijöiden näkökulmasta ajatuksia herättävä.

Ehkä merkittävimmän valttiässänsä, ikänsä ja työelämään tulon ajankohdan kirjoittajat ottavat annettuna. Vakituisten työsuhteiden tuoman turvan ja eläkekertymän varassa seisoo tukevasti. Rahaa ei tarvitse niin ajatella. Niiltä sijoilta on helpompi tähytä vapauden valtakuntaan, olkoon se yrittäjyyttä tai eläkeläisyyttä.

Kirjoittajien katsetta voi kritisoida tukeutumisesta menneeseen. Vaikka liputtaa hyvinvointivaltion ja työelämän sopimusjärjestelmän puolesta, on ymmärrettävä, että 1990-luvun lamavuodet muuttivat työelämän pelisääntöjä. Yksilöllisyyden korostuminen toi turvattomuutta. Myös työn sisällöistä on hankalampi nauttia, kun on keskityttävä osaamisensa esittämiseen ja myymiseen. Se kirjoittajien havainto, että työhön liittyvä tärkein haave urakursseilla on toive vakituisesta työstä, on hätkähdyttävä. Luovalla luokalla ei kaikki ole hyvin.

Laman jälkeen työelämään tulleiden akateemisten(kin) odotushorisontti on erilainen kuin kirjoittajien: korkea koulutus ei ole tae työstä, vakituisesta puhumattakaan. Nykyisten nelikymppisten maisterien joukossa kysymykseen ”kuinka monella on vakituinen työ?” nousee harva käsi, tohtoreista vielä harvemmalla. 2000 – luvun akateemisilla työsuhteiden väliin jää katkoja, sopimusyhteiskunta vaappuu ja uudelleenmäärittelyt hyvinvointivaltion turvaverkkojen suhteen ovat käynnissä; esimerkiksi tutkijat eivät voi olla varmoja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Vapauden valtakunta, vaikkapa eläke ei näiltä jalansijoilta tunnu pelkästään kaukaiselta, vaan myös epävarmalta.

keskiviikkona, kesäkuuta 07, 2006

KA -T - KOK - S- I- A - Tutkijan ammatti ja luottamus työelämän pelisääntöihin

Tutkijoiden osalta sopimusyhteiskunta vaappuu. Tutkijan ammatti on epävarma ja katkoksia esiintyy. Pätkien väliin sattuu työttömyyttä. Työttömyysturvasta ei kuitenkaan ole varmuutta.

Olen Tieteentekijöiden liiton työttömyysturvatyöryhmän jäsen. Liitto jätti keväällä kantelun tutkijoiden työttömyysturva-asioista eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Linkistä löytyvät tekstini liittyen tutkijoiden työttömyysturvaan. Tekstit on juuri julkaistu Akavalainen 4/2006 ja Acatiimi 5/2006 lehdissä.

maanantaina, kesäkuuta 05, 2006

Sankareita ja pastellinsävyistä sosialismia

Ossikirjat

On jotenkin oireellista, että sosialismissa lapsuutensa eläneet (tai vaihtoehtoisesti sosialismissa eläviä lapsia ja nuoria kuvaavat) tuottavat järjestelmäkriittistä, mutta sävyltään kuitenkin perin valoisia kulttuurituotteita. Tuli luettua jälleen yksi ossikirja, josta vaikutelma vahvistui. Pastellinsävyisessä sosialismisssa taisi lapsilla olla kivaa.

(Kuvassa tsekkoslovakialainen lapsi Prahassa 24.11.1989: kuva Anu Suoranta)

Vähät siitä, että sosialistiselle yhteiskuntajärjestykselle oli ominaista nostaa jalustalle sankareita. "On hyvä tietää, että Ernst Thälman oli DDR:n lapsille eräänlainen Robin Hoodin ja supermiehen yhdistelmä. Haavoittumaton pelastaja". Sitaatti on mainio tiivistys lapsen kokemuksesta Claudia Ruschilta teoksessa Stasi tiskipöydän takana (WSOY 2006) . Kyseessä on ostalgiateos, jonka kirjoittaja oli muurin murtuessa 18 -vuotias. Teos on miellyttävästi sukua muutaman vuoden takaiselle Jana Henselin teokselle Zonenkinder - eilisen aatteen lapset (Avain 2004) .

Ja elävä kuva

Ostalgialla mainetta niittäneessä Wolfgang Beckerin (vessi) elokuvassa Good Bye LeninDDR- nuori Alex ihailee kotimaista kosmonautti Sigmund Jähniä. Eikä aiheetta. Jähn oli se mies, joka naitti Nukkumatin suorassa tv-lähetyksessä avaruusasemalla neuvostoliittolaiselle maskotille kosmisissa häissä. Nukkumatti oli tämänkin jälkeen sankari, jonka avioliiton DDR:n television tuotantotiimi kylläkin vähin äänin hautasi.

Virolainen versio nähdä sosialismin loppumetrit nuorison näkökulmasta puolestaan on Jaak Kilmin ja Rene Reinumägin Sikojen vallankumous. Hilpeä kuvaus kesästä 1986, jossa kaadetaan kuvia. Symboliikkaa kerrakseen.

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006

Kirja-arvio: Työelämän muutetut arvot


Palkansaajakeskusjärjestöt julkistivat 22.5. gallupin työmarkkinailmapiiristä. Valtaosa tutkimukseen vastanneista epäilee työnantajien yhteiskunnallista vastuuntuntoa. Eikä syyttä. Pelkoa kohdistuu niin työpaikkojen epävarmuuden lisäämiseen kuin myös ansiosidonnaisen työttömyystuvan heikentämiseen.

Juha Siltalan parin vuoden takainen menestyskirja Työelämän huonontumisen lyhyt historia. Muutokset hyvinvointivaltioiden ajasta globaaliin hyperkilpailuun. Otava, Keuruu 2004, 551 s. on hetki hetkeltä painavampi yhteiskuntapoliittinen puheenvuoro.

Kirja-arvioni teoksesta on julkaistu Työväentutkimuksessa 2005.


Työelämän muutetut arvot.

1970-1980-luvulla ammattiliittohistoriat henkivät maskuliinista voimankäyttöä ja –näyttöä. Teosten nimissä anottiin, taisteltiin, neuvoteltiin tai pyytämisen sijaan vaadittiin. Vielä muutama vuosikymmen sitten ylevä päämäärä kajasteli horisontissa. Turvallinen elämä oli mahdollista saavuttaa yhdessä. SAK:n vuonna 1930-luvulla tuottaman propagandaelokuvan hengessä oltiin liikkeessä, matkalla ”vastusten kautta voittoon”.

Työntekijöiden ja työntekijäorganisaatioiden uho, taistelutahto ja äänekäs edunvalvonta tyssäsivät 1990-luvun talouslamaan. Matka pysähtyi, suunta hukkui, voittoa tai edes torjuntavoittoa ei tavoiteltu ja väestä tuli kovin hiljaista. Työelämän pelisääntöjen määrittelijöiksi jäivät yritykset. Säästöistä tuli mantra.

Taloudellisilla välttämättömyyksillä perustelemisesta on sittemmin tehty suomalaisessa talouselämässä taidetta. Tehostaminen, joustot ja tuottavuus selitetään sujuvasti säästämisellä. Lamasta aika toki jätti, mutta taloudellisen taantuman aikana rakennetut perustelut ja toimintamallit jäivät ja kehittyvät. Tehoja, joustoja ja tuottavuutta haetaan yhä hurjemmilla säästöillä. Ainoa, minkä annetaan estoitta 2000-luvun työelämässä kulua, on työntekijä.

Paistakoon aurinko aina

Juha Siltalan ”Työelämän huonontumisen lyhyt historia” iskee työntekijän kulumisen ja kuluttamisen kenttään. Siltala kuljettaa teoksensa hyvinvointivaltioiden kulta-ajasta globaaliin hyperkilpailuun. Hyvinvointivaltion kultakauden arvomaailmalle oli ominaista sosiaalisen integraation asettaminen talouden tehostamisen edelle. Tämä merkitsi täystyöllisyyden ideaa, työrauhaa ja työelämän reformeja. Säädelty kahdeksan tunnin työaika jätti kahdeksan tuntia myös ihmisenä oloon. Työntekijöiden joukkomittainen sosiaalisen nousun aika - luokkaretki - ajoittuu Suomessa 1960-luvulle ja hyvinvointivaltion laajeneminen aina 1980-luvulle. Siltalan luonnehtimaan palkkatyöläisten kulta-aikaan kuuluivat ´omistetut työpaikat´. Työpaikka oli jotain sellaista, mikä ei joka hetki ollut vaarassa ja sen tarpeellisuutta ei tarvinnut toistuvasti perustella. Palkkakin tuli ilman, että rahoitus piti itse hankkia. Lomat ja palkat eivät olleet kiinni yksilöllisestä tinkimisvoimasta. Omistettu työpaikka myös vapautti työntekijät kiinnittämään huomiota välitöntä henkiinjäämistä laajempiin kysymyksiin. Siltala ei väitä kaiken olleen kultakaudella hyvin, eikä edes paremmin, mutta osoittaa taustalla olevan arvomaailman muutoksen.

Sittemmin pääoma aktivoitui, hyperkilpailu sai siivet. Siltalan mukaan kaikki tämä palkansaajien kustannuksella. Suomessa tulot jakaantuivat 1990-luvulla yhä epätasaisemmin. Halpatyöt, osa-aika- ja pätkätyöt sekä sosiaaliturvan heikentyminen ovat tosiasioita. Omistetuista työpaikoista siirryttiin jatkuvan koeajan työpaikkoihin. Kukaan ei voi olla varma työpaikastaan. Ei edes se, joka antautuu hetken tyrannialle ja on aina tavoitettavissa ja reippaana valmiina palvelemaan yritystä. Aina valmis –mentaliteetti johtaa työntekijöiden keskinäisen kilpailukyvyn kohotteluun, ilman että yritys siitä mitään maksaa.

Siltala toteaa palkkatyön tulleen alkujuurilleen, kun sääntelyä puretaan ja yleissitovat työehtosopimukset muutetaan yrityskohtaisiksi. Työsuhde on riisuttu paternalistisesta ja poliittisesta sääntelystä. Riskin yrityksen tappioista kantaa työntekijä. Karkeimmillaan tämä merkitsee, että ravintolatyöntekijän voi kutsua tai jättää kutsumatta töihin sillä perusteella paistaako aurinko vai ei.

Pohjoismaisten työsuhteiden erityisyyden vaalimisen sijaan Siltala tohtii heittää suomalaisen työelämän globaaleihin yhtäläisyyksiin. Globaalikapitalismin mallimaana tunnetun Yhdysvaltojen työelämässä kajastelee huomisen Suomi, sillä Yhdysvaltojen tyyppiset matalapalkka- ja working poor -ilmiöt ovat jo nyt suomalaisten palvelualojen arkea. Siltalan kirjan termein silpputyöntekijöitä ja kertakäyttötyöläisiä. Ja useimmiten työn epävakaus on suhteessa sukupuoleen. Naisista tulee joustotyövoimaa, käytännössä alityöllisiä.

Ääni kantaa

Kirjassa on paljon sitaatteja ja vielä enemmän numeroita. Lukeminen vaatii ajoittain sitkeyttä, mutta palkitsee kyllä. Yli- ja alityöllistettyjen ääni, jonka Siltala antaa kirjassa kuulua suorina lainauksina kuulua on myös kuultu. Kirjaa on syksyyn 2005 mennessä myyty xxxx kappaletta. Ja se on paljon. Useasti massiivisen lähdeapparaatin ja 1200 nimikettä sisältävä kirjallisuusluettelon kirja tappaa kertaiskulla suuren yleisön kiinnostuksen. Tämän kynnyksen Siltalan teos on onnistunut ylittämään. Ja jos veikata saa, niin kirja on kiinnostanut nimenomaan toimihenkilönaisia.

Siltalan kovin isku kohdistuu kuitenkin vaikenemisen ja vaihtoehdottomuuden kulttuuriin. Talouselämää ei näillä lakeuksilla uhmata. Siltala rikkoo koodia, hän ei vaikene seurakunnassa. Ja mikä merkittävintä, taloudellinen ja poliittinen eliitti myös kuuli Siltalan. Työelämän huonontajat reagoivat. Ensimmäisten joukossa ehätti parahtamaan valtiovarainministerin eritysavustaja: Pertti Rouhia ryhtyi epäilemään kirjan informanttien edustavuutta ja onko työelämä ylipäätään huonontunut. Rouhia vannoo turbokapitalismin nimeen, eikä näe työelämässä yli- ja alityöllistettyjä. Lopuksi hän niputtaa Siltalan teesit Marxin ”Pääoman” mukaisiksi, ja tätä kautta kestämättömiksi. Kiva selitys, yleispaha Marx. Siltala kuittasi ja ilmoitti olevansa imarreltu, kuten eittämättä jokainen Marxinsa tunteva.

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Pentti Vartia on noussut todistamaan. Hänkään ei työelämän huononemista tunnusta, vaan pyrkii vakuuttamaan erilaisilla tuotannon arvon nousun ja väestön demografisilla kehityskäyrillä ihmisten onnellisuutta. Henkeä kosken laskettu tuotto ei ikävä kyllä jakaudu tasan. Hyvä kakku katetaan ETLA:n pöytään, paha kakku on arkipäivää työtätekevien arjessa.

Siltalan työelämän huonontumisen historia osui maaliinsa. Eliitin arvostelu nostatti ongelman kiistämisen. Ihan puhtaita jauhoja ei kieltäjällä pussissa ole. Yhdellä kirjalla ei vielä maailmaa muuteta, mutta humanistisyhteiskuntatieteilijöiden sanoissa on voimaa. Kieli on ase, jota sen taitajien pitäisi yleisemmin käyttää.

torstaina, toukokuuta 18, 2006

AO:sta PA:han


Anu-Hanna Anttila & Anu Suoranta toimitusten trilogian ykkösosa AO (Ammattia oppimassa, 2001, 280 s.) saa jatkoa. Kakkososa PA (Pärjäämisen ajat, 2007) on tekeillä. Tervetuloa seminaariin:


Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura järjestää kesäseminaarin

PÄRJÄÄMISEN AJAT – HORJUVAT TYÖT
Voionmaa-opistolla Ylöjärvellä 14.–15.8.2006

Seminaarin ohjelma:

Maanantai 14.8.2006

11.00-11.15 Seminaarin avaus (pj. Anu Suoranta)
11.15-12.15 Kari Teräs: Miten työnantajat ovat kantaneet vastuuta
työntekijöiden toimeentulosta?
12.15-13.30 lounas
13.30-15.00 Marko Nenonen: Jälleen lapiolinjalle - syntyvätkö siirtotyömaat
uudelleen?
Liisa Lähteenmäki: Uusi epävarmuus - työssä vuokralla
15.00-15.30 kahvi
15.30-17.00 Kimmo Kevätsalo: Työnantaja ja työntekijä muutoksessa – entä
ammattiyhdistysliike?
Marita Jalkanen: Horjuva työ (valo)kuvissa
17.00-18.00 Työväentutkimus -lehden ja THPT-seuran vuosikirjan
julkistamistilaisuus
18.00- Potkupalloa, sauna ja tuhti iltapala

Tiistai 15.8.2006

8.00 aamiainen
Seminaari jatkuu (pj. Matti Hannikainen)
9.00-10.30 Mia Hemming: Sosiaalinen markkinatalous – modernin maailman
moraalisuus ja aristoteelinen moraalijärjestelmä
Katri Kaunisto: Yrittäjyyskö lääke työttömyyteen?
10.45-11.45 Simo Aho: Palkkatyön käsitteelliset käänteet
11.45 seminaarin päätös
12.00 lounas

Osallistumismaksu koko seminaariin on 80 euroa (perustutkinto-opiskelijat 40
euroa) ja päiväosallistumismaksu 40 euroa.

Ilmoittautuminen viimeistään 5. elokuuta 2006. Ilmoittautumisia ottaa
vastaan Marko Tikka, e-mail: marko.tikka@uta.fi, puh: (03)2154060 tai 040
7525811. Ilmoitathan myös erikoisruokavaliosi.

tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Kirja-arvio: Tuottavatkin yritykset lihoiksi ja väki pihalle

Kirja-arvioni teoksesta Corianne Maier, Tervetuloa laiskuus. Taidosta ja välttämättömyydestä tehdä työssä mahdollisimman vähän. Suom. Erkki Junkkarinen. Tammi, Viborg, Tanska 2005, 122s. on julkaistu Erto-lehdessä 5/2005.

Jousta työstä

Corianne Maier, ranskalainen taloustieteilijä ja psykoanalyytikko, on kirjoittanut kirjan toimihenkilöille, jotka tuntevat työnsä hyödyttömäksi, ovat kyllästyneet vastaamaan loputtomiin haasteisiin, sisäiseen kasvuun ja luomaan menestystä. Siis hei! Kirjassa puhutaan sinusta, sinun tuntemuksista. Ei yrityksestä ja sen hyödyllisyydestä tai hyödyttömyydestä.

Maier suuntaa ”Tervetuloa laiskuus” pamflettinsa suuryritysten ranskalaisille toimihenkilöille. Teksti kolahtaa lujaa myös suomalaisiin palkansaajiin. Yrityksillähän ei globalisoituneessa maailmassa tunnetusti ole isänmaata. Yritysmaailma on potentiaalisesti raaka - kaikkialla. Ranskassa rytisi joukkoirtisanomisten aalto vuonna 2003. Maier kutsuu tätä joukkoteurastukseksi. Suomessa ollaan vuonna 2005 hyvällä vauhdilla pistämässä lihoiksi usea tuottavankin yritys. (Ja tahti kiihtyy vuonna 2006 toim.huom.)

Jäljelle jääneiden suuryritysten toimihenkilöille Maier tarjoaa laiskuuden evankeliumia, joutenoloa. Työtä tekemällä ei voita mitään, mutta työssä tyhjää toimittamalla ei myöskään häviä. Periaatteena onkin tehdä mahdollisimman vähän tai olla vain tekevinään. Aivan samoin kuin yritysstrategioissa ja -kielessä ollaan vain sanovinaan.

Todellisuudessa yrityskielessä sijoitellaan peräkkäin tyhjää kolisevia sanoja tai loputtomia kirjainyhdistelmiä. Maier tarjoilee kirjassa herkullisia ilmaisuja, yrityksen ”newspeakkiä”, ei-kenenkään-kieltä. Englannilla höystetty ilmaisu ”Teen coachin kanssa merging projectin follow-upia ja tsekkaan downsizingia” tarkoittaa suomeksi tyypin jakelevan potkuja.

Suuryrityksen suomalaisilla www-sivuilla julistetaan newspeak -henkisesti yrityksen arvoja: ”Tee haastavia lupauksia ja pidä ne. Ole luova ja toimi kurinalaisesti. Kannustamme luovuuteen ja työskentelemme sovitulla tavalla. Luo menestyksesi”. Yrityskielessä toistuvat pätevyys, kokeneisuus, luovuus, tehokkuus, johdonmukaisuus – kaikki luovat vaikutelman tärkeydestä. Meier toteaa yrityskielen noudattavan kasvottoman poliittisen vallan linjaa. Sen ei tarvitse vakuutella, todistella tai suostutella, vaan se tyrkyttää yhtä ajattelumallia ja sulkee pois vaihtoehtoiset arvot.

George Orwell, visionäärinen kirjoittaja osoitti jo vuonna 1949 teoksessaan ”Vuonna 1984” kielen olevan tehokas tapa hallita. Maier vertaakin yritysten orwellilaista newspeakkia totalitaaristen valtioiden kielenkäyttöön. Neuvostoliitossa ilmestynyt Pravdakin oli totuus!


Miksi työssä sitten pitäisi laiskotella? Mikä on muuttunut? Ainakin yrityksen sitoutuminen toimihenkilöön, sanoo Maier. Sinut voidaan korvata koska tahansa. Työttömyys uhkaa nykyään kaikkia, eikä vain perinteisiä duunareita. Älä sitoudu. Ei yrityskään ole sitoutunut sinuun. Modernin yrityksen ihannekuva on solakka ydin, jossa mikä tahansa toiminta voidaan koska tahansa ulkoistaa. Tai ulkoistaa toinen työntekijä ja siirtää työt sinulle. Hierakkisten tasojen vähetessä esimiehiäkin on vähemmän. Olet saanut vastuuta, sinua ei komennella ja voit valittaa kasaantuvista töistä vain itsellesi.


Myös tutkintojen merkitys on muuttunut. Vielä viisikymmentä vuotta sitten tutkinnon suorittaminen johti ylös ja älymystöön. Nyt tutkinnot ovat devalvoituneet. Ne todistavat maksimissaan sen, että toimihenkilö osaa mukautua, joustaa ja olla sitkeä. Opinnäytteiden sijaan on tärkeää olla hyvä tyyppi. Osaaminen ei riitä, vaan on siirrytty vaatimaan osaamisen esittämistä. Yrityksiin otetaan työhön sen perusteella mitä olet, ei sen vuoksi mitä osaat. Joten mikset käyttäisi työaikaasi verkottumiseen, muiden vakuuttamiseen omasta käyttökelpoisuudestasi. Näin pidät huolen omasta työllistämiskelpoisuudestasi. Älä kuitenkaan yritä muuttaa tai vastustaa järjestelmää, varoittaa Maier, sillä toimihenkilöiden joukosta erotetaan säästöissä ne jotka herättävät huomiota.


Harmi kyllä, mutta Maierin pokkarimallinen kirja antaa vain niukasti käytännön vinkkejä työnteon esittämiseen. Kaikkihan ovat jo keksineet kansioiden mukanaan kuljettelun, vaikkei niitä mihinkään tarvitsisi! Jos kohta käytäntö kirjassa horjuukin, niin teoria on hyvä. Kaikki ei ole kohdallaan, kun työntekijältä vaaditaan lisää joustavuutta, lisää motivaatiota, lisää panosta. Ylipäätään lisää kaikkea. Maierin kirja on näppärä muistutus, että yritysyhteisöllisyyden, kehityksessä mukana pysymisen, meidän kilpailukykymme vahvistamisen sanahelinässä on hyvä pitää mielessä keitä ovat nuo yrityksen ”me”, jolle suuryritys pohjimmiltaan tuottaa. Humanismistahan ei yritystoiminnassa ole kysymys.

lauantaina, toukokuuta 13, 2006

Suu kiinni ja duuniin?

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Juha Akkanen onnistuu 13.5. 2006 "Heti mulle kaikki tänne nyt!" -kirjoituksellaan varmaankin tietoisesti käsittämään prekariaatin motivaation ja vaatimukset väärin.

Akkasen mielestä prekariaatti vaatii perustuloa, jotta voisi osoittaa mieltään, käydä festareilla ja jatkaa ikuista opiskelijaelämää. Tuskin. Kannattaisi kuunnella mitä aktivistit, aktiiviset kansalaiset sanovat. Kun valtaosa kansasta on nuijittu hiljaisiksi 1990-luvun laman jälkeisellä tappotahtisella pätkä-, katko- ja osa-aikatyöllä, niin sitä suuremmalla herkkyydellä olisi äänekkäitä kuultava.

Perustulossa kyse on tulonjakojärjestelmästä, jonka perimmäisenä tarkoituksena on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen kaikille. Kyse ei ole nuorisotulosta. Jos vähänkin vaivaa päätään, niin prekariaatin vaaimusten taustalta voi ymmärtää universaalin hyvinvointivaltioideaalin, ja vieläpä pohjoismaisen mallin siitä. Siinä mallissa on kyse ihmisarvosta, ketään ei potkittaisi päähän ja yritysten intressit eivät määrittelisi kaikkia yhteiskunnassa tehtäviä valintoja.

Akkasen mielestä nuorisolle ei enää myöskään kelpaa työ, se työ jonka Eetu Viren tv-lähetyksessä kiteytti paskaduuniksi. Akkanen vetoaa historiaan. Suomesta Ruotsiin muutettiin massoittain 1960-70-luvulla ja tehtiin innolla paskaduuneja.

Muutettiin ja työtä tehtiin, mutta Akkaselle suosittelen noin aluksi luettavaksi Hanna Snellmanin teosta "Sallan suurin kylä - Göteborg" SKS 2003. Duunia tosiaan sai paiskia: Estrellalla paana syyti perunoita, Felixillä lihapullia ja Volvolla autoja. Suomalaiset paiskivat töitä. Ongelmaksi vaan muodostui, että ihmiset lähtivät pois suomalaisesta yhteiskunnasta, mutta eivät kuitenkaan koskaan integroituneet ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Kansalaistenko vaientaminenko on homman idea? Pysyy suu kiinni, kun tekee duunia.

Kirja-arvosteluni "Kansankotiin maastoutuneet" Hanna Snellmanin teoksesta on luettavissa
  • Yhteiskuntapolitiikka -lehdestä 3/2004 ss. 332-334.
  • maanantaina, toukokuuta 08, 2006

    Kirja-arvio: Työväestö kuollut?

    Kirja-arvioni teoksesta Työväestön rajat. Toim. Matti Hannikainen, Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, Väki voimakas 18, Saarijärvi 2005, 216 s. on julkaistu Palkkatyöläisen numerossa 8/2005

    Työväestö on kuollut – tai elävä?

    ”Työväestön rajat” teoksessa käsitellään perimmäisiä kysymyksiä – syntymää, elämää ja kuolemaa. Näiden tärkeydestä vallitsee yksimielisyys. Siitä eteenpäin ei. Kirja onkin osuvasti nimetty rajalle, kyse on kamppailusta, rajojen kokeilemisesta ja ylittämisestä sekä ylipäätään työväestön paikasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Kaikille ei aina ole Suomessa tilaa riittänyt, joten koukkaus suomalaisten työtätekevien keskuuteen Ruotsiin tuleekin esiin Hanna Snellmanin artikkelissa ”Suomalaisena työläisenä Ruotsissa”. Keskeinen jännite työväestön nykytilasta rakentuu kirjan avaus- ja päätösartikkelin välille. Ensimmäisessä työväestö on kuollut, viimeisessä se elää.

    Ensimmäisen artikkelin ”Suomalaisen työväestön pitkä ja lyhyt historia” kirjoittaja historian professori Pertti Haapala asemoi työväestön ”lyhyen historian” 1800-luvun lopun ja 1900-luvun lopun välille. Historian alkupään, työväestön synnyn reilut sata vuotta sitten selittää uusi kulttuurinen muoto, työväen yhteisöllisyys, jonka aikalaiset itse tajusivat ja jonka tutkijat pystyvät jäljittämään niin julkisen kuin arkielämän osalta. Työväestö muodostui sosiaalisena ja poliittisena ilmiönä. Työväenliike oli osan työväestön identiteetti, mutta ei ulottunut kaikkiin. Haapala varoitteleekin haksahtamasta liian yksinkertaisiin työväestön ja työväenliikkeen synnyn selityksiin, kuten sosialismin opin leviämiseen Suomeen ulkomailta - tai että työväenliike syntyi köyhien kokemasta sorrosta tai pitkästä vihasta.

    Haapala näkee kuoleman, työväestön hiipumisen 1990-luvun lopun teollisuus- ja palkkatyöyhteiskunnan murentumisessa. Perinteinen luokkajako ja luokkakulttuuri katoavat, ay-liikkeen johtajat omaksuvat porvarillisen kansantaloustieteen puheen ja tavoitteet. Työväestö on historiaa vailla tulevaisuutta. Haapalan väite on työväestön häviäminen. Väite ei pidä sisällään työtä tekevien suomalaisten ja heidän historiansa häviämistä. Haapala jättää avoimeksi sen, keitä nämä palkkatyötä suomalaisessa yhteiskunnassa tekevät sitten ovat, miten heidän asemansa on muuttunut ja miten heitä pitäisi kutsua. Keskeistä on, että työväestön käsitettä ei sellaisenaan voi venyttää 2000-luvulle, vaikka sosiaaliset erot toki ovat yhä olemassa ja yhteiskunta niitä myös jatkuvasti tuottaa. Yhteiskunnalliselle agendalle on tuotava työväestön sijaan uusi subjekti.

    Kirjan viimeisen artikkelin ”Onko Suomessa vielä työväestöä?” kirjoittaja sosiologian professori Harri Melin puolestaan vastaa asettamaansa kysymykseen kyllä. Työväenluokka elää, se ei ole 2000-luvun Suomessa kuollut tai hävinnyt mihinkään. Tuoreisiin tilastoihin vedoten Melin osoittaa luokan ja toimeentulon olevan vahvassa kytköksessä toisiinsa. Kaikkiaan 60 % palkkatyöläisistä sijoittuu edelleen työväenluokkaan, loput keskiluokkaisiin ryhmiin. Puolet palkkatyöläisistä on naisia ja merkittävää on, että nk. ammattitaidottomien työläisten ryhmässä naisten osuus on ratkaisevasti miehiä suurempi. Se kertoo paljon työväestön sisäisistä rajoista ja niiden rakentamisesta.

    Rajoja on rakentunut tai rakennettu myös 1960-luvulta nykyisyyteen tultaessa. Työmarkkinoista on luotu julkisuudessa kuvaa, jota luonnehtii jatkuva muutos ja liike. Viimeksi kuluneen 20 vuoden aikana sosiaalinen liikkuvuus on kuitenkin vähentynyt. Joskin kovin runsasta se ei ollut aiemminkaan, kuten Susanna Fellman valottaa kirjan artikkelissaan ”Juoksupojasta toimitusjohtajaksi? Suomalaisen työväestön uramahdollisuudet suuryrityksissä 1900-luvulla”. Tietotyön yleistyminen ei 2000-luvun Suomessa tarjoa sosiaalisen kohoamisen mahdollisuuksia kaikille. Tietotyöläiset rekrytoituvat useammin keskiluokasta, duunareista tulee vahvalla todennäköisyydellä duunareita. Luokka selittää hyvin konkreettisesti mahdollisuuksien eriarvoisuutta.

    Melin kulkee vastavirtaan aikamme poliittisessa ilmastossa, joka painottaa yhteiskuntaluokkien merkityksen vähentymistä ja luokan kuolemaa. Luokkayhteiskunnasta puhuminen ei sovi talouden ensisijaisuutta korostaville poliittisille areenoille, jossa politiikka merkitsee yhä useammin vain sopeutumista taloudellisiin välttämättömyyksiin. Keskelle kansainvälisen kilpailukykymme kohottamisen retoriikkaa, Melin iskee tylysti elävät luokat ja niiden luokkaintressit. Melin myös täsmentää, että luokkajaon rinnalle, tai sisälle on tullut tai tunnistettu uusia yhteiskunnallisia jakoja, kuten sukupuoli, sukupolvi, etnisyys tai uskonnollinen vakaumus.

    Työväestön rajat – kirjassa on kaikkiaan 10 artikkelia, jossa luodataan työväestöä ja sen rajoja. Huomiota saavat niin maalaisköyhälistö, rakennusalan palkkakehitys, yhteiset vappujuhlat, suomalainen kommunismi, elokuvien työläiset kuin maahanmuuttajatkin. Kirja on Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran julkaisusarjan ”Väki voimakas” 18:sta teos. Seura perustettiin 1984 edistämään yhteistyötä ammattitutkijoiden ja harrastajien sekä alalla toimivien arkistojen ja muiden laitosten välillä. Julkaisuihin ja toimintaan voi tutustua osoitteessa http://www.helsinki.fi/jarj/thpts/.

    No onko se työväestö historiaa? Kannattaa katsoa ympärilleen ja kysyä toimisiko seuraava malli sittenkin: herroja emme ole, keskiluokkaisiksi emme tule, olkaamme siis palkkatyöväestöä. Kuitenkin sillä täsmennyksellä, että palkka on kokoaikaista ja säännöllistä.

    sunnuntai, toukokuuta 07, 2006

    Vappumellakka

    Turussa vuonna 1932 nuorkommunistit saivat aikaan valtakunnallisen hässäkän. Lehdet kirjoittivat ja kontrollikoneisto ilmoitti kiristävänsä toimia.

    1930-luvun alun Suomessa mielenilmaisua rajoitettiin. Osa kansasta suljettiin niin yhteiskunnallisen , kun jopa ulkoparlamentaarisen vaikuttamisen ulkopuolelle. Sisäasiainministeriö oli jo kieltänyt vasemman laidan perinteiset kulkueet. Taustalla oli huoli poliisien riittämättömyydestä, sillä jopa Ruotsissa, Ådalenissa mellakat olivat kääntyneet väkivaltaisiksi. Kansankodissa poliisi ampui ihmisiä.

    Kieltojen seurauksina vasemman laidan luovuus kasvoi, nuoriso suunnitteli tunkeutumista muiden tilaisuuksiin valtaamaan puhujakorokkeita ja laulamaan vallankumouslauluja. Lentolehtiset levisivät tehokkaasti. Vaatimuksina olivat palkkojen korotus, työttömyysvakuutuslain saaminen, työttömien toimeentulo, samasta työstä sama palkka iästä tai sukupuolesta riippumatta.

    Työttömät suunnittelivat lentolehtisiä räväkämpiä toimia. Aikeena olivat elintarvikkeiden ottaminen torilta ja kauppojen valtaus. Myös kaupungin pimentäminen lyhytsululla oli työttömien ammattilaisten kiikarissa.

    Vappuna 1932 räjähti. Kupittaalle kokoontunut 5000 -päinen sosialidemokrattinen vappukansa oli keskellä mellakkaa. Mielenosoittajat aloittivat iskulauseiden huutamisen ja vallankumouslaulujen laulamisen. Sanat olivat pelottavia. Poliisiauto ja ratsupoliisit rynnivät väkijoukkoon hajoituskehotuksin. Tuli tappelu. Täsmäosuma katukivelle oli poliisimestari Spåren pää.

    Poliisi suoritti pidätyksiä. Maine riitti vapuden riistoon. Kuulustelupöytäkirjan mukaan "Karl Kiivaan ei tiedetä olleen paikalla, on mitä todennäköisintä, että hän on ollut mukana pohtimassa mielenosoituksen järjestämistä". Kaverin nimi painoi. Mellakasta tuli vankilatuomioita 8 kuukaudesta kolmeen vuoteen. Lisäksi kansalaisluottamuksen menetykset olivat kahdesta viiteen vuoteen.

    Ennen muuta nuorten naisten rikokset olivat pelottavia ja tuomiot sen mukaisia. Lahja oli paikalla Kupittaalla, mutta rötöksiin lisättiin hänen ompelemansa isokokoinen punainen lippu, joka oli ripustettu aattoyönä puhelinlankoihin. Tuomio tuli. Valtiopetoksen valmistelusta vuosi kuritushuonerangaistusta.

    Viranomaiset tulkistivat mielenilmaisut yhteiskuntarauhan vaarantamiseksi. Rajat rikollisesta toiminnasta tuomitsemiseen olivat laajat ja laveat. Osallistuminen vasemman laidan kesäretkeen lähisaaristoon voitiin rikoslain mukaan tulkita valtiopetoksen valmisteluun tähtääväksi toiminnaksi. Pelkkä seurustelu rikollisen aineksen kanssa siis riitti.

    Kuka voitti ja mitä. Ensinnäkin. Tuon ajan suojelupoliisi, etsivä keskuspoliisi perusteli "pelottavalla kansallisella uhalla" omaa tarpeellisuuttaan ja sai määrärahoja. Kansalaisten vapauden astetta, ja ennen muuta sen rajoitusta määritteli kontrollikoneisto. Viranomaisten vastatoimet olivat muovaamassa kuvaa mielenosoitusten vaarallisuudesta suomalaiselle yhteiskunnalle.

    Toisaalta. Vasemman laidan identitetti vahvistui. Kun jokaista pientäkin mielenilmaisu vastassa oli huomattava joukko poliiseja, saattoivat mielenosoittajat tulkita tämän osoitukseksi omasta merkittävyydestä.

    Fokus kohdistui 1930-luvulla konfliktin rakentamiseen ja sen estämiseen. Erimieliset sai lain nojalla tyrkätä tyrmään. Pelottavan tuttua retoriikkaa 2006. Muistaisiko se, joka valtaa Suomessa nyt käyttää prosessoida mitä prekariaatti yrittää sanoa? Pätkä-, katko- ja osa-aikatyösuomessa ei elä onnellisia ihmisiä. Tilapäistöllä on paha olla suomalaisessa yhteiskunnassa. Ja kyseessä ei ole nuoriso-ongelma. Perustulon rakentaminen ei ehkä ratkaise kaikkia asioita, mutta kyllä hyvinvointivaltiota pitää saada yrittää pelastaa, kun se on raiteiltaan.

    Kirjoitus perustuu poliittisen historian pro -gradu tukielmaani Anu Suoranta, "Se on hudoi meininki" Kielletyn vasemmiston toiminta Turun seudulla 1930-1934. Turun yliopisto 1994, 118 s.

    lauantaina, toukokuuta 06, 2006

    Kirja-arvio: Lunastusta odotellessa

    Kirja-arvosteluni teokseta Jakke Holvas – Jussi Vähämäki, Odotustila. Pamfletti uudesta työstä. Kustannusosakeyhtiö Teos, Helsinki 2005, 215 s. julkaistu Acatiimi 3/2006. Ks. http://www.acatiimi.fi/

    Lunastuksen odotus

    Jakke Holvas ja Jussi Vähämäki ottavat kantaa työelämän muutokseen, epätyypillisen työn tyypillistymiseen. Kirjan ytimenä ei ole vastustaa uutta työtä, vaan ravistella yhteiskuntaa nykytyötä vastaavaan kehikkoon. Karkeasti kirjoittajien peräämä muutos merkitsisi perustulojärjestelmää, jonka kautta pilkkahintaan tarjotusta uudesta pätkätyöstä olisi mahdollista kieltäytyä sekä vaatia työn sisältöä vaativa korvaus. Oikea palkka oikeasta työstä ei ole uusi ajatus. Sen sijaan näkemys siitä, että varalla olo, seuraavan työn etsintä on normi ja työssä olo on hetkellinen välitila, on ajatuksia herättävä.

    Odotustila – Pamfletti uudesta työstä hakee vauhtinsa pitkän ajan jännitteestä. Apuja nykyisen työn ymmärtämiseen tekijät kaivavat kreikkalaisesta ajattelusta. Vertailuun asetetaan antiikin orja ja uuden pätkätyön tekijä. Orja omistettiin, hän kuului jollekin. Hän oli parempi kuin ”thes”, vierastyöläinen joka joutui vuokratuksi pois. Uuden työn tekijä, pätkätyöläinen ei kuulu kellekään, mutta etsii taukoamatta. Tyypillisesti yliopistovirkaa hakeva on jatkuvassa odotustilassa.

    Koko elämä on työaikaa. Pätkien välillä ollaan matkalla seuraavaan eli ”between jobs”. Eletään hälytystilassa, sillä mikä tahansa kontakti seminaarin kahvitauolla voi olla hyödynnettävissä työn kentällä. Myös oman työn arvosta vallitsee epätietoisuus. Palautetta ei tule. Kaikki alkaa aina alusta uudessa projektissa, eikä edes työn päättymistä voi tulkita huonoksi osaamiseksi, vaan rahoituksen loppumiseksi. Kirjoittajat heittävät uuden työn arvon merkkien tulkitsemisen verrokiksi kremlologian, tuon neuvostohavainnoinnin, jossa pienistä merkeistä ja sanamuodoista tehtiin elämää suuremmat tulkinnat. Yliopistoyhteisössä vertaus pelaa; työstä saatu palaute on harvinaista. Jos joku kiireiltään, tai sen esittämiseltä ehtii ja vielä sanookin, niin siitä on syytä ryhtyä tulkitsemaan taka-ajatuksia. Onko kenties henkilökohtaisen suoritusosuuden arvio muuttumassa?

    Työnteon katkojen ohella ongelma on myös työstä maksettu hinta. Akateemiset pätkätyöläiset myyvät ammattityötään millä hinnalla hyvänsä. Tai jättävät myymisen väliin ja tekevät luennot ja julkaisut ilmaiseksi saadakseen kartutettua CV:tään vielä yhdellä ranskalaisella viivalla. Oppineiden keskuudessa elää vahva usko, että paikka auringosta löytyy kun julkaisuluettelo on tarpeeksi pitkä. Lunastus on uskonasia.

    Teoksessa ollaan vahvoilla akateemisten alojen osalta. Tutkijoiden työn vertaaminen strippareihin toimii; molempien on saatava huomiota, ilmaistava itseään ja pantava persoonansa peliin. Työ on totta tosiaan performatiivista. Kirjoittajien kuva uuden työn yhteiskunnasta kuitenkin vaappuu, jos otetaan ajatteluun mukaan hoiva-alan tai palvelusektorin työ. Lidl:n kassalla työ on yhä perin fyysistä, eikä lainkaan performatiivista. Kirjoittajille uusi ja vanha työ ovat monin paikoin kolikon vastakkaiset puolet. Uusi ei kuitenkaan välttämättä syrjäytä vanhaa. Vanhakin elää uutta, työntekijöille epävarmuutta tuottavaa elämää.

    Työelämän suunnan muuttaminen vaatisi kokonaisratkaisun. Sen puuttuminen ei kuitenkaan estä ryhtymästä pieniin askeliin. Aloitetaan vaikka tästä. Yliopistot ovat jo pitkään proletarisoituneet, miellyttävää olisi että myös palkkatyöläismentaliteetti saapuisi samaan taloon. Palkkatyöläisyyden käsittämisen voisi aloittaa kirjoittajien ehdottamalla solidaarisuudella kolleegoita kohtaan. Työtä tehtäisiin vain palkkaa vastaan ja palkkauksesta tehtäisiin läpinäkyvää. Siis tietoisesti, juuri päinvastoin kun UPJ:n yksilöllisen suoriutumisen ajattelu kulkee. Tämä siksi, ettei ehdottomasta orjuudesta tulisi tavoiteltavaa vain sen takia, että on parempi kuulua jollekin kuin ei kellekään.

    perjantaina, toukokuuta 05, 2006

    Huikea menneisyys

    Filosofi ja aktivisti Thomas Wallgren on liittynyt puolueeseen (Voima 4/2006). Arpa on osunut sosialidemokraatteihin. Jos jokin asia on varma niin se on se, että voittaja tässä on demaripuolue. Wallgren perustelee puoluevalintaansa demarien huikean komealla menneisyydellä ja moitteettomilla ihanteilla: kansanvallalla ja sosiaalisella oikeudenmukaisuudella.

    Olen samaa mieltä. Menneisyyttä on hyvä ymmärtää, jotta voi hallita tulevaisuutta. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on enemmän kuin ajankohtainen vaatimus 2000-luvulla. Siitäkin olen samaa mieltä, että nykyisellään suomalaisessa yhteiskunnassa puolueiden tai etujärjestöjen ulkopuolella tasanvarmasti marginalisoi itsensä (hyvän) vallankäytön ulkopuolelle. Marginalisoi, vaikka olisi kuinka hyviä ajatuksia.

    Wallgren on rohkea. Koneisto saattaa tappaa idealistisimmankin ajattelijan. Ja jokin puolueessa epäilyttää. En ole varma muistaako nykysosialidemokratian valtavirta hyvän ja paremman elämän tavoittelun hallinnoinnin rinnalla. Mutta hyvä, että on on vasemman laidan rohkeita yrittäjiä.

    Unelmia pitää olla. Jotta ne voi saavuttaa. Onnea matkaan Wallgrenille. Harkitsen kuitenkin itse vielä oman arvontani tulosta.